Lubimy ciasta cytrynowe. To ma wyjątkowo wyczuwalny smak cytryny. Takie lekko orzeźwiające ciasto. Oryginalny przepis pochodzi z Moje Wypieki. Autorka użyła masła, ja zaryzykowałam z olejem kokosowym, ciasto wyszło fajne, z lekką nutą kokosową.
Składniki:
- 140 g oleju kokosowego ( w postaci stałej) - (w oryginalnym przepisie było 180 g masła)
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 3 duże jajka
- 2 cytryny (skórka otarta i wyciśnięty sok)
- 160 g zmielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g mąki kukurydzianej
Wykonanie:
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
W pierwszej kolejności zmiksowałam olej kokosowy z cukrem. Potem wrzuciłam pozostałe składniki razem i zmiksowałam na gładką masę, lekko ziarnistą.
Dno formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę. Ja jak widać użyłam silikonowej formy w kształcie królika wielkanocnego. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, przez około 40 minut do zezłocenia i tzw.suchego patyczka. Wystudzone ciasto wyłożyłam na tacę. Polałam lukrem mandarynkowym.
Lukier mandarynkowy:
- sok i skórka otarta z 1 mandarynki
- 1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru
Składniki umieściłam w małej miseczce i utarłam grzbietem łyżki. Ja użyłam więcej cukru pudru, gdyż mandarynkę miałam dość sporą.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
