kwietnia 08, 2014

Jogurtowe Babeczki Czekoladowe


Przepis pochodzi z Moje Wypieki. Tym razem zamiast babki upiekłam 12 mini babeczek. Pyszne jak zawsze. Ten przepis to jeden z ulubionych przepisów mojego syna.


Składniki:
  • 125 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki kakao


Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia przesiałam.
  • Masło utarłam mikserem do białości i na puch, pod koniec dodałam cukier, nadal ucierając. Wbiłam jajka jedno po drugim. Mąkę dodawałam na zmianę z jogurtem, miksując tylko do połączenia składników.
  • Formę do babki wysmarowałam masłem, wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyłam  do foremek.
  • Piec w temperaturze 150°C  do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjęłam babeczki z piekarnika, lekko przestudziłam w foremkach, następnie wyjęłam i studziłam na kratce.



Polewa czekoladowa:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła
Wykonanie:
Czekolady posiekałam. Wszystkie składniki rozpuściłam w kąpieli wodnej.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


* /post zawiera lokowanie produktu Patera Hemingway ze sklepu Garneczki.pl /
Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger