Przepis pochodzi z Moje Wypieki. Tym razem zamiast babki upiekłam 12 mini babeczek. Pyszne jak zawsze. Ten przepis to jeden z ulubionych przepisów mojego syna.
Składniki:
- 125 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki kakao
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia przesiałam.
- Masło utarłam mikserem do białości i na puch, pod koniec dodałam cukier, nadal ucierając. Wbiłam jajka jedno po drugim. Mąkę dodawałam na zmianę z jogurtem, miksując tylko do połączenia składników.
- Formę do babki wysmarowałam masłem, wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyłam do foremek.
- Piec w temperaturze 150°C do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjęłam babeczki z piekarnika, lekko przestudziłam w foremkach, następnie wyjęłam i studziłam na kratce.
Polewa czekoladowa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 60 g gorzkiej czekolady
- 40 g masła
Wykonanie:
Czekolady posiekałam. Wszystkie składniki rozpuściłam w kąpieli wodnej.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
* /post zawiera lokowanie produktu Patera Hemingway ze sklepu Garneczki.pl /