Składniki na 4-5 osób:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 opakowanie mrożonych warzyw z grzybami mun i pędami bambusa
- 250 ml przecieru pomidorowego z siekanymi pomidorami
- 1/2 puszki ananasa krojonego
- 1/2 puszki kukurydzy
- świeżo zmielony pieprz
- sól morska
- papryka słodka
- 1/2 łyżeczki cukru
- oregano suszone
- makaron Fettucionne
- kawałeczek sera żółtego
- gałązki świeżego oregano
Wykonanie:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Ananasa odsączamy z zalewy. W woku rozgrzewamy niewielką ilość masła, do której wkładamy mięso i obsmażamy z każdej strony. Kiedy mięso jest już usmażone układamy na nim mrożone warzywa, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu. Próbując warzywa, czy już są gotowe, szczególną uwagę musimy zwrócić na pędy bambusa, które potrzebują troszkę więcej czasu niż pozostałe. Podczas duszenia stopniowo doprawiamy danie papryką, solą, pieprzem i suszonym oregano. Pod koniec duszenia dodajemy kawałki ananasa. Na koniec wlewamy naszą pulpę pomidorową, czyli kawałki pomidora w przecierze pomidorowym i podgrzewamy na małym ogniu, do momentu aż sos pomidorowy się zredukuje. Wtedy dopiero dosypujemy cukier, aby przełamać kwaśny smak pomidorów. W czasie kiedy redukujemy sos pomidorowy gotujemy makaron i kroimy ser żółty w zapałki. Tak jak wspomniałam na początku danie możemy podać z makaronem, ryżem, ale i z bułką smakuje wyśmienicie.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)