maja 03, 2014

Tort Urodzinowy Mój :)


Kiedyś może doczekam się, że na swoje urodziny ktoś mi upiecze tort :) Tym czasem postanowiłam zrobić sama, jak co roku. Marzył mi się taki z truskawkami, lekką masą z bitej śmietany z nutą waniliową. Wyszedł pyszny! To słowa mojego syna i wszystkich, którzy mieli możliwość posmakowania tego tortu.



Składniki:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jajka - żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder ciągle miksując. Następnie dodajemy żółtka. Na końcu do masy jajecznej przesiewamy mąki i proszek do pieczenia i łyżką musimy wmieszać składniki. Mieszamy szybko i energicznie, tak aby napowietrzyć masę. Masę wykładamy do przygotowanej tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez max. 40 minut. Po tym  czasie ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy i dopiero zimne kroimy na 3 równe blaty.



Nasączenie:
  • 1/2 szklanki wiśniówki domowej
  • 1/2 szklanki wody przegotowanej
Dekoracja:
  • kilka truskawek
  • kilka listków mięty

KREM WANILIOWY:
  • 500 ml śmietanki kremowej 36 %, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (ja użyłam tej ze sklepu SKWORCU)

Wykonanie:
Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. W drugiej misce zmiksować serek mascarpone, który dodajemy w dwóch częściach. Miksujemy tylko do połączenia składników, albo mieszamy szpatułką. 


POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła
Wykonanie:
Czekolady siekamy, masło kroimy na mniejsze kawałki i wszystko razem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.


WYKONANIE TORTU:
Blaty nasączamy wiśniówką wymieszaną z wodą. Przekładamy blaty kremem waniliowym zostawiamy trochę kremu na boki tortu i dekoracyjne rozetki na wierzch. Przełożone blaty obsmarowujemy kremem po bokach, górę pozostawiamy czystą, bez kremu. Na wierzch, czyli tzw. naszą górę tortu wylewamy polewę czekoladową, na brzegach tworzymy malutkie zacieki. Na polewie układamy świeże truskawki, wyciskamy kilka rozetek z kremu pozostawionego wcześniej. Układamy kilka listków świeżej mięty.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

6 komentarzy:

  1. piękny torcik ! :) Wszystkiego Najlepszego raz jeszcze ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Nie wiem dlaczego, ale jak wrzucam zdjęcia na blog to jakość koloru brązowego ulega pogorszeniu :( Można porównać ze zdjęciami w albumie na fanpage`u na FB.

      Usuń
  2. Czy bez nasączenia w wiśniówce też będzie dobry? Albo czym to zastąpić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że tak! Ostatnio robiłam podobny i zamiast nasączenia posmarowałam blaty cienką warstwą dżemu truskawkowego, czasami nasączam herbatą z cytryną, czasami musem truskawkowym, czasami sokiem ze świeżo wyciśniętej pomarańczy,wszystko zależy od tego dla kogo robię tort i co aktualnie mam pod ręką :). Nasącz tym co lubisz Doniu :)

      Usuń
  3. Jak dla mnie to owoce, bita smietana i czekolada to też idealne połączenie!! :) cudności Madziulek! :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger