Kiedy zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że muszę to danie zrobić w swojej kuchni. Intuicja i tym razem mnie nie zawiodła. To był pyszny obiad! Bardzo lubię połączenia mięs i owoców. Wykonać ten obiad nie było trudno. po raz kolejny pomogła mi dobra patelnia grillowa, w moim przypadku była to patelnia linii Granitium firmy Ballarini. Przepis znalazłam na blogu Kwestia Smaku. No to co Moi Kochani? Do dzieła!
Składniki na 2 osoby:
Kurczak:
- 2 małe filety z kurczaka
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżeczki płatków chili lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka listków rozmarynu świeżego - dodatkowo do dekoracji
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka startej skórki z limonki
- 5 łyżek octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu lub 2 łyżki syropu z agawy Skworcu
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 1,5 łyżki extra vergine
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1 szklanka pokrojonych truskawek
- 200 g ryżu basmati i 1 i 3/4 szklanki wody
- sól
- 1 łyżka oleju lub masła
- u mnie sałatka z nagietkiem
- Filety z kurczaka opłukać, osuszyć i doprawić solą i pieprzem. Do głębokiego talerza wsypać chili, paprykę, rozmaryn, oliwę, sok i skórkę z limonki, wymieszać i tą mieszanką natrzeć filety. Filety wstawić do lodówki na około godzinę, można też na dłużej.
- Do miski włożyć wszystkie składniki sosu balsamicznego, dodać truskawki i wymieszać.
- Ryż: Ryż płuczemy lub jak mamy czas to namaczamy w zimnej wodzie (20 minut), aby pozbyć się zanieczyszczeń i usunąć nadmiar skrobi, po dwudziestu minutach opłukać i odsączyć. W garnku rozgrzewamy olej lub masło, dodajemy ryż i podgrzewamy na małym ogniu do czasu aż ziarenka ryżu będą się robić lekko przezroczyste. Następnie zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Nie mieszamy! Garnek zdejmujemy z ognia i wstawiamy do lekko ciepłego piekarnika (100 stopni) na 15- 20 minut lub zawijamy w koc i również odstawiamy na 15-20 minut.
- Rozgrzewamy patelnię grillową, kładziemy filety razem z marynatą i grillujemy jedną stronę przez 4 minuty, drugą stronę 3,5 minuty. Po tym czasie zmniejszamy płomień i filety przykrywamy folią aluminiową i trzymamy je pod nią jeszcze około 2 minuty. Potem zdejmujemy folię i polewamy kurczaka sosem z truskawkami. Po minucie zestawiamy z ognia. Kurczaka podałam z ryżem basmati i sałatką z nagietkiem, na wierzchu dekorując gałązką rozmarynu.
Pięknie wygląda. Ja osobiście już się skusilam. Dodaje do zakładek. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń