czerwca 26, 2014

Grillowane Filety z Kurczaka z Sosem Balsamicznym z Truskawkami i Rozmarynem


Kiedy zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że muszę to danie zrobić w swojej kuchni. Intuicja i tym razem mnie nie zawiodła. To był pyszny obiad! Bardzo lubię połączenia mięs i owoców. Wykonać ten obiad nie było trudno. po raz kolejny pomogła mi dobra patelnia grillowa, w moim przypadku była to patelnia linii Granitium firmy Ballarini. Przepis znalazłam na blogu Kwestia Smaku. No to co Moi Kochani? Do dzieła!


Składniki na 2 osoby:
Kurczak:
  • 2 małe filety z kurczaka
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżeczki płatków chili lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka listków rozmarynu świeżego - dodatkowo do dekoracji
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka startej skórki z limonki


Sos Balsamiczny i Truskawki:
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu lub 2 łyżki syropu z agawy Skworcu
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1,5 łyżki extra vergine
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 szklanka pokrojonych truskawek
 



Dodatkowo:
  • 200 g ryżu basmati i 1 i 3/4 szklanki wody
  • sól
  • 1 łyżka oleju lub masła
  • u mnie sałatka z nagietkiem

Wykonanie:
  • Filety z kurczaka opłukać, osuszyć i doprawić solą i pieprzem. Do głębokiego talerza wsypać chili, paprykę, rozmaryn, oliwę, sok i skórkę z limonki, wymieszać i tą mieszanką natrzeć filety. Filety wstawić do lodówki na około godzinę, można też na dłużej.
  • Do miski włożyć wszystkie składniki sosu balsamicznego, dodać truskawki i wymieszać. 
  • Ryż: Ryż płuczemy lub jak mamy czas to namaczamy w zimnej wodzie (20 minut), aby pozbyć się zanieczyszczeń i usunąć nadmiar skrobi, po dwudziestu minutach opłukać i odsączyć. W garnku rozgrzewamy olej lub masło, dodajemy ryż i podgrzewamy na małym ogniu do czasu aż ziarenka ryżu będą się robić lekko przezroczyste. Następnie zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Nie mieszamy! Garnek zdejmujemy z ognia i wstawiamy do lekko ciepłego piekarnika (100 stopni) na 15- 20 minut lub zawijamy w koc i również odstawiamy na 15-20 minut.
  • Rozgrzewamy patelnię grillową, kładziemy filety razem z marynatą i grillujemy jedną stronę przez 4 minuty, drugą stronę 3,5 minuty. Po tym czasie zmniejszamy płomień i filety przykrywamy folią aluminiową i trzymamy je pod nią jeszcze około 2 minuty. Potem zdejmujemy folię i polewamy kurczaka sosem z truskawkami. Po minucie zestawiamy z ognia. Kurczaka podałam z ryżem basmati i sałatką z nagietkiem, na wierzchu dekorując gałązką rozmarynu.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


/*post zawiera lokowanie produktu garnek i patelnia grillowa firmy Ballarini linii Granitium/

1 komentarz:

  1. Pięknie wygląda. Ja osobiście już się skusilam. Dodaje do zakładek. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger