czerwca 09, 2014

Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym


Mały, szybki, sezonowy, pyszny! Co ja tu mogę jeszcze dopisać. Idźcie do kuchni i zróbcie swoim pociechom - z pewnością ucieszą się :)


Spód:
  • 100 g ciastek pełnoziarnistych
  • 35 g masła roztopionego
Ciastka miksujemy z roztopionym masłem na mokry piasek. Wykładamy do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Tortownica o średnicy 20 cm. Ciastka ugniatamy łyżką i wstawiamy do tortownicę do lodówki.


Galaretka z musu truskawkowego:
  • ok. 350 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • ok. 45 g cukru
Truskawki miksujemy z cukrem. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Rozpuszczona galaretkę łączymy z musem truskawkowym, może być jeszcze ciepła. Całość studzimy, wylewamy na spód ciasteczkowy i wstawiamy do lodówki do czasu stężenia. Ok. godziny.



Masa serowa:
  • 350 g twarogu ( ja użyłam półtłusty w kostce)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 90 ml jogurtu naturalnego
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 czubata łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklanki gorącej wody
  • 1 malutka łyżeczka pasty z wanilii Skworcu
Dodatkowo:
  • kilkanaście truskawek do dekoracji
  • kilka listków świeżej mięty pieprzowej
Twaróg z cukrem miksowałam do czasu aż uzyskałam kremową konsystencję. następnie dodałam sok z cytryny, jogurt, pastę waniliową. Na samym wlałam rozpuszczoną w szklance przestudzoną żelatynę. Krótko zmiksowałam, tylko do połączenia się żelatyny z masą serową. Masę wylałam na stężony mus truskawkowy. Na wierzchu ułożyłam pokrojone w cienkie plasterki truskawki. Całość odstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia. Przed samym podaniem sernik udekorowałam listkami świeżej mięty pieprzowej.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

3 komentarze:

  1. Oj Magda kusisz!! Super serniczek!! Zapraszamy również do Nas na coś smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, pyszny musiał być :) I wygląda ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger