lipca 22, 2014

Drożdżówki z Serem i z Czarną Porzeczką


Połączenie słodkiego sera i kwaśnej czarnej porzeczki - bosko! 

Składniki na 12 szt:
  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki i 2 łyżki cukru 
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 70 g masła roztopionego
  • 1 mała łyżeczka pasty waniliowej Skworcu
 

Nadzienie serowe:
  • 1 kostka sera białego ( u mnie 250 g)
  • 1 żółtko
  • domowy cukier z wanilią do smaku
Nadzienie porzeczkowe:
Dodatkowo: 

Zarówno słowo lukier i kruszonkę podlinkowałam, przekierowania są na przepisy,w których napisałam składniki i wykonanie tych dodatków.



Wykonanie:
Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek, do którego wsypałam cukier, rozkruszone drożdże i zalałam ciepłym mlekiem. Rozmieszałam drożdże z mlekiem i cukrem, odrobinę zagarniając mąkę i ten rozczyn odstawiłam do wyrośnięcia na około 15 minut. Jak rozczyn podwoił swoją objętość wymieszałam go łyżką z mąką, dodałam roztrzepane jajka i łyżeczkę pasty waniliowej. Długo zagniatałam. Jak ciasto zaczęło odchodzić od dłoni dodałam roztopione masło i wyrabiałam do momentu, aż ciasto stało się matowe. Zostawiłam do wyrośnięcia na około 40 minut. Po tym czasie rozwałkowałam ciasto na duży prostokąt, który posmarowałam słodkim nadzieniem serowym, na który wyłożyłam dżem z czarnej porzeczki. Ciasto złożyłam na trzy razy i pokroiłam na paski o szerokości drożdżówek. Każdy pasek przekręciłam i położyłam na blasze wyłożonej matą silikonową, można papierem do pieczenia. Odstawiłam je do wyrośnięcia na kilka minut. Na koniec część drożdżówek posmarowałam mlekiem i posypałam kruszonką, część tylko cukrem perlistym, a te które lukrowałam po upieczeniu nie smarowałam niczym. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok.15-20 minut.
*mam nadzieję, że zdjęcia składania i krojenia drożdżówek choć troszkę Wam pomogły :)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)






8 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie. Idealne ze szklanką mleka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziecko na kolacje jadło z kakao, a ja w południe z ....kompotem ;)

      Usuń
  2. wspaniałe drożdżówki i na pewno smaczniejsze od tych ze sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wyglądają:) dormowe drożdżówki sa najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż ślinka leci! :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, boskie :)
    Mam czarną porzeczkę, będę musiała sobie takie upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne po prostu oka oderwać nie mogę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miło mi czytać te ciepłe słowa! Dziękuję :) Cieszę się, że się podobają :)

      Usuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger