Połączenie słodkiego sera i kwaśnej czarnej porzeczki - bosko!
Składniki na 12 szt:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 1/4 szklanki i 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 70 g masła roztopionego
- 1 mała łyżeczka pasty waniliowej Skworcu
Nadzienie serowe:
- 1 kostka sera białego ( u mnie 250 g)
- 1 żółtko
- domowy cukier z wanilią do smaku
Nadzienie porzeczkowe:
Zarówno słowo lukier i kruszonkę podlinkowałam, przekierowania są na przepisy,w których napisałam składniki i wykonanie tych dodatków.
Wykonanie:
Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek, do którego wsypałam cukier, rozkruszone drożdże i zalałam ciepłym mlekiem. Rozmieszałam drożdże z mlekiem i cukrem, odrobinę zagarniając mąkę i ten rozczyn odstawiłam do wyrośnięcia na około 15 minut. Jak rozczyn podwoił swoją objętość wymieszałam go łyżką z mąką, dodałam roztrzepane jajka i łyżeczkę pasty waniliowej. Długo zagniatałam. Jak ciasto zaczęło odchodzić od dłoni dodałam roztopione masło i wyrabiałam do momentu, aż ciasto stało się matowe. Zostawiłam do wyrośnięcia na około 40 minut. Po tym czasie rozwałkowałam ciasto na duży prostokąt, który posmarowałam słodkim nadzieniem serowym, na który wyłożyłam dżem z czarnej porzeczki. Ciasto złożyłam na trzy razy i pokroiłam na paski o szerokości drożdżówek. Każdy pasek przekręciłam i położyłam na blasze wyłożonej matą silikonową, można papierem do pieczenia. Odstawiłam je do wyrośnięcia na kilka minut. Na koniec część drożdżówek posmarowałam mlekiem i posypałam kruszonką, część tylko cukrem perlistym, a te które lukrowałam po upieczeniu nie smarowałam niczym. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok.15-20 minut.
*mam nadzieję, że zdjęcia składania i krojenia drożdżówek choć troszkę Wam pomogły :)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
Wyglądają bardzo apetycznie. Idealne ze szklanką mleka :)
OdpowiedzUsuńDziecko na kolacje jadło z kakao, a ja w południe z ....kompotem ;)
Usuńwspaniałe drożdżówki i na pewno smaczniejsze od tych ze sklepu :)
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają:) dormowe drożdżówki sa najlepsze:)
OdpowiedzUsuńAż ślinka leci! :)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty
Mmm, boskie :)
OdpowiedzUsuńMam czarną porzeczkę, będę musiała sobie takie upiec :)
Piękne po prostu oka oderwać nie mogę
OdpowiedzUsuńBardzo miło mi czytać te ciepłe słowa! Dziękuję :) Cieszę się, że się podobają :)
Usuń