września 10, 2014

Gołąbki bez zawijania


O gołąbkach bez zawijania wiele słyszałam. Któregoś dnia chciałam zrobi gołąbki, ale przez roztargnienie kupiłam małą kapustę i odechciało mi się zawijania miniaturowych gołąbków, więc zaczęłam szperać w internecie, szukałam przepisu na gołąbki bez zawijania i takim sposobem trafiłam na blog Edytka w kuchni, na którym znalazłam przepis na szukaną przeze mnie potrawę. Wyszło pysznie, jednak moje dziecko i tak woli klasyczne zawijane w liście kapusty gołąbki. A ja polubiłam i te bez zawijania. Mówią, że z gołąbkami bez zawijania jest mniej pracy, według mnie czystsza kuchnia zostaje po klasycznych i przy tych bez zawijania jest troszkę więcej roboty. A Wy co sądzicie?


Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 500 g kapusty
  • 100 g ryżu 
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki Skworcu
  • sól
  • pieprz
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • mąka do obtoczenia gołąbków
  • 1,5 litra bulionu
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Kapustę drobno siekamy lub ścieramy na tarce. Ja poszatkowałam. Ryż ugotowałam w osolonej wodzie. Cebule obrałam, pokroiłam w kostkę, obsmażyłam na oleju. Do dużej miski włożyłam mięso, ugotowany ryż, poszatkowaną kapustę, połowę przesmażonej cebuli, wbiłam jajka, wsypałam kaszę mannę, paprykę, sól, pieprz i wyrobiłam dokładnie ręką. Z gotowej masy uformowałam nieduże wałeczki, każdy obtoczyłam w mące i obsmażyłam z każdej strony. Przesmażone ułożyłam w głębokim woku, zalałam je bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym, dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę i pozostałą przesmażoną cebulkę. Dusiłam pod przykryciem ok 1,5 godziny. Pod koniec tylko odkryłam je i zredukowałam ilośc sosu. Gołąbki podałam z ziemniakami.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

4 komentarze:

  1. I obiadek pierwszej klasy gotowy :) super wyglądają, na pewno jeszcze lepiej smakuje. Ja robiłam ostatnio gołąbki, ale te tradycyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne polecam;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam według Pani przepisu i wszyły znakomicie! A jakie pyszneee! Mmniam^^ . Świetny przepis : )

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie, że i Wam smakują te gołąbki! Przepis tak jak wspomniałam na początku pochodzi z bloga "Edytka w kuchni". Cieszę się, że odwiedzacie mnie codziennie :) Aaaa, żadna "Pani" Kochani- po prostu Blondynka lub Magdalena :) Buziaki dla Wszystkich!

    OdpowiedzUsuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger