września 09, 2014

Panna Cotta z Zieloną Herbatą i Limonką


Herbaciana Panna Cotta z limonką. Mmmm, ale jaką limonką! Uwielbiam takie smaki. Co do wspomnianej limonki czegoś takiego nigdy nie jadłam! ETERNO nie tylko pięknie wygląda, ale smakuje bosko! Zapach, smak i wygląd na najwyższym poziomie! Nie będę ukrywać, że jestem oczarowana tymi produktami. Zresztą nie tylko ja, znajomi zamiast na kawę przychodzą na herbatkę z konfiturami Eterno, syrop limonka z miętą zniknęła w dwa dni, mój syn zarezerwował sobie go tylko dla siebie :) Podać więcej przykładów?


 

Składniki:
  • 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36%
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka zielonej herbaty Matcha Skworcu
  • sok z połowy limonki
Dodatkowo:

Wykonanie:
Żelatynę namoczyłam w kilku łyżkach mleka. DO rondelka wlałam mleko, śmietankę i wsypałam cukier, wymieszałam i zagotowałam. Zestawiłam z ognia, podgrzałam napęczniałą żelatynę i wymieszałam do jej rozpuszczenia. Do przestudzonego mleka i śmietanki wlałam rozpuszczoną żelatynę i wymieszałam dokładnie. Miskę wstawiłam do drugiej większej miski z zimną wodą z lodem i w taki sposób wystudziłam moją mieszankę, do zimnej dodałam sok z połowy limonki i przesianą herbatę Matcha. Przelałam do silikonowych pojemniczków i wstawiłam na godzinę do stężenia. Po tym czasie wyłożyłam stężałą panna cottę na talerzyki, na wierzch wyłożyłam po plasterku limonki z syropu i udekorowałam świeżą melisą.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)



Prawda, że piękne?

3 komentarze:

  1. jaki ma uroczy kolor! bardzo zachęcający do jedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz widzę taką panna cottę, genialna ;) I to też "moje" smaki!

    OdpowiedzUsuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger