września 22, 2014

Jajecznica z Kurczakiem, Pomidorami i Szczypiorkiem


Z poprzedniego dnia pozostały mi dwie polędwiczki z fileta z kurczaka. Tak na szybko postanowiłam wykorzystać je w jajecznicy. Dziecko z obawami, że nie będzie mu smakować przyglądało się z boku. Po skończeniu, syn powiedział, że jest w szoku, bo jajecznica smakuje wybornie i oddał pusty talerz :) Ja z pewnością jeszcze nie raz powtórzę ten przepis u siebie w kuchni!


Składniki dla 2 osób:
  • 5 jajek
  • 2 małe polędwiczki z filetów z kurczaka
  • 1 pomidor
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • sól
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • szczypta pomidorów mielonych Skworcu
  • odrobina masła do smażenia



Wykonanie:
Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy na malutkie kawałeczki. Pomidora myjemy, nacinamy delikatnie i polewamy wrzątkiem, ściągamy skórkę. Usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, wkładamy mięso, które opruszamy solą i pieprzem i smażymy na wolnym ogniu. W momencie, w którym mięso osiągnie odpowiedni stopień wysmażenia, dodajemy kosteczki pomidora, dodajemy szczyptę pomidorów mielonych i smażymy kilka minut, następnie wybijamy jajka,solimy i posypujemy pieprzem, dodajemy szczypiorek (zostawiamy troszkę do posypania jajecznicy na talerzu) i mieszamy podczas smażenia do czasu aż osiągniemy odpowiedni dla nas stopień wysmażenia jajek. Na koniec przekładamy jajecznicę na talerz, posypujemy odrobiną szczypiorku. 
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


/*post zawiera lokowanie produktu - Patelnia linii Salento White Stone Ballarini/
Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger