września 23, 2014

Muffiny z orzechami i czekoladą


Te muffinki goszczą na naszym stole nie od dziś. Są to najukochańsze muffiny mojego syna. Praktycznie wszystkie zjada sam :) Niezwykle delikatne, lekko wilgotne. Ponad rok temu przepis na nie znalazłam u Doroty Świątkowskiej z Moje Wypieki. Musicie je upiec!


Składniki na 11 większych muffinek:
  • 125 g masła
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Skworcu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych Skworcu (mogą by również włoskie)
  • 1 łyżeczka kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g czekolady

Wykonanie:
Produkty powinny byc w temperaturze pokojowej! Masło ucieramy na lekką masę. Wsypujemy cukier i dalej ubijamy do białości i puszystości. Wbijamy jajka po jednym ciągle miksując. Jeśli zbyt szybko dodamy jajka, masa zważy się!!! Następnie wmiksowujemy ekstrakt waniliowy. Mąkę wymiesza z orzechami i proszkiem do pieczenia i dodajemy po łyżce do masy cały czas miksując, na końcu wmiksowujemy mleko. Do gotowej masy musimy wmiesza posiekaną czekoladę. Masę przekładamy do papilotek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i pieczemy 20-25 minut. Do tak zwanego suchego patyczka.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger