września 17, 2014

Czekoladowa Rozkosz z Jeżynami


Są takie ciasta, potrawy, których wygląd tworzy się w mojej głowie. Wchodzę wtedy do kuchni i dokładnie wiem co z czym i jak. Przepis na to czekoladowe ciacho pochodzi z Moje Wypieki z przepisu na Tort Straciatella z Malinami, który już kiedyś Wam pokazywałam. Ciasto jest idealne, mocno czekoladowe, mokre, mój syn je uwielbia! Jeżyny z tatusiowej działki idealnie przełamały słodycz kremu i ciasta. 


Ciasto czekoladowe:
  • 5 jajek
  • 250 g cukru trzcinowego Skworcu
  • 25 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 50 g kakao
  • 60 ml mocnej kawy
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie:
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • W rondelku rozpuszczamy masło, zestawiamy z ognia, wrzucamy połamaną na kosteczki czekoladę i pozostawiamy do przestudzenia. Za kilka chwil musimy przemieszać masło, aby czekolada ładnie rozmieszała się z masłem.
  • W miseczce mieszamy kakao, śmietaną, mleko i przestudzoną kawę. Odstawiamy.
  • Do drugiej miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Odstawiamy.
  • Następnie wyciągamy dużą miskę, do której wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i miksujemy. Dodajemy cukier i miksujemy do puszystości  i jasności.
  • Wciąż miksując dodajemy  rozpuszczoną czekoladę z masłem, miksujemy nadal, wlewamy mieszankę kawy, kakao, śmietany i mleka, miksujemy.
  • Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą i miksujemy tylko do połączenia się składników.
  • Blaszkę o wymiarach 20*30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do niej ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni 25 -30 minut do tak zwanego suchego patyczka. Ja piekłam w odrobinę wyższej temperaturze. Po wystudzeniu upieczonego ciasta wyciągamy je z blaszki i kroimy na dwa równe blaty.
  • Z blatów za pomocą obręczy do potraw powycinałam kółka, które potem przełożyłam kremem i jeżynami.

Krem:
  • 400 ml śmietanki kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka musu z czarnej porzeczki, domowego najlepiej
Dodatkowo:
  • świeże jeżyny

Wykonanie:
  • Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na końcu dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy. 1/3 część masy odkładamy do drugiej miseczki i tam dokładamy mus z czarnej porzeczki i miksujemy do momentu połączenia się składników.

Wykonanie całości:
Nasze wykrojone kółka z ciasta czekoladowego smarujemy kremem śmietankowym, na który układamy świeże jeżyny, przykładamy drugim krążkiem ciasta czekoladowego. Na wierzchu tworzymy dowolne zdobienie kremem z musem z czarnej porzeczki i dekorujemy świeżą jeżyną.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


Wciąż wspominam o obręczach do potraw. Dziś poniżej pokażę Wam, których ja konkretnie używam. Są to obręcze King Hoff ze sklepu Przyjemnegotowanie.pl.

6 komentarzy:

  1. Zdecydowanie można się rozpłynąć przy takim deserku... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada przepysznie ! Sprobuje zrobic na urodziny mojej coreczki :) A slyszeliscie o konkursie Develey? Do wygrania sa naprawde cenne nagrody, szczegoly znajdziecie tutaj: https://www.facebook.com/DeveleyPolska?fref=ts polecam i zycze powodzenia !

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka, z pewnością wypróbuję. A ja zapraszam do siebie na tartę bezowo-porzeczkową. :-) www.kawiarniaalicji.blog.pl/2014/09/20/tarta-bezowo-porzeczkowa/

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczny deserek, chętnie bym zjadała twoją czekoladową rozkosz do herbaty z cytryną. Fajnie Ci wyszło. Zapraszam ; http://przepisynadesery.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pyszności, oj zjadłabym taki deser :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger