Są takie ciasta, potrawy, których wygląd tworzy się w mojej głowie. Wchodzę wtedy do kuchni i dokładnie wiem co z czym i jak. Przepis na to czekoladowe ciacho pochodzi z Moje Wypieki z przepisu na Tort Straciatella z Malinami, który już kiedyś Wam pokazywałam. Ciasto jest idealne, mocno czekoladowe, mokre, mój syn je uwielbia! Jeżyny z tatusiowej działki idealnie przełamały słodycz kremu i ciasta.
Ciasto czekoladowe:
- 5 jajek
- 250 g cukru trzcinowego Skworcu
- 25 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 50 g kakao
- 60 ml mocnej kawy
- 100 g kwaśnej śmietany
- 3 łyżki mleka
- 200 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W rondelku rozpuszczamy masło, zestawiamy z ognia, wrzucamy połamaną na kosteczki czekoladę i pozostawiamy do przestudzenia. Za kilka chwil musimy przemieszać masło, aby czekolada ładnie rozmieszała się z masłem.
- W miseczce mieszamy kakao, śmietaną, mleko i przestudzoną kawę. Odstawiamy.
- Do drugiej miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Odstawiamy.
- Następnie wyciągamy dużą miskę, do której wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i miksujemy. Dodajemy cukier i miksujemy do puszystości i jasności.
- Wciąż miksując dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem, miksujemy nadal, wlewamy mieszankę kawy, kakao, śmietany i mleka, miksujemy.
- Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą i miksujemy tylko do połączenia się składników.
- Blaszkę o wymiarach 20*30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do niej ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni 25 -30 minut do tak zwanego suchego patyczka. Ja piekłam w odrobinę wyższej temperaturze. Po wystudzeniu upieczonego ciasta wyciągamy je z blaszki i kroimy na dwa równe blaty.
- Z blatów za pomocą obręczy do potraw powycinałam kółka, które potem przełożyłam kremem i jeżynami.
Krem:
- 400 ml śmietanki kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka musu z czarnej porzeczki, domowego najlepiej
Dodatkowo:
- Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na końcu dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy. 1/3 część masy odkładamy do drugiej miseczki i tam dokładamy mus z czarnej porzeczki i miksujemy do momentu połączenia się składników.
Wykonanie całości:
Nasze wykrojone kółka z ciasta czekoladowego smarujemy kremem śmietankowym, na który układamy świeże jeżyny, przykładamy drugim krążkiem ciasta czekoladowego. Na wierzchu tworzymy dowolne zdobienie kremem z musem z czarnej porzeczki i dekorujemy świeżą jeżyną.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
Wciąż wspominam o obręczach do potraw. Dziś poniżej pokażę Wam, których ja konkretnie używam. Są to obręcze King Hoff ze sklepu Przyjemnegotowanie.pl.
wspaniale wyglada
OdpowiedzUsuńZdecydowanie można się rozpłynąć przy takim deserku... :)
OdpowiedzUsuńŚliczny deserek, chętnie bym zjadała twoją czekoladową rozkosz do herbaty z cytryną. Fajnie Ci wyszło. Zapraszam ; http://przepisynadesery.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńAle pyszności, oj zjadłabym taki deser :-) pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuń