Pomysł na ten tort nosiłam w głowie dosyc długo. Efekt smakowy przeszedł moje oczekiwania! W niedługim czasie musiałam upiec drugi o takim samym smaku, gdyż wszystkim tak smakował, że domagali się jeszcze :) Miłe. Tort jest łatwy, biszkopt jak do Wuzetki, a krem to masa budyniowa, przysłowiową wisienką na torcie jest mus z czarnej porzeczki.
Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm:
BISZKOPT:
- 6 jajek
- 150 g cukru drobnego do wypieków
- 115 g mąki pszennej
- 25 g kakao
- 40 g masła roztopionego i wystudzonego
BISZKOPT:
- Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej, choc ja w przypadku tego ciasta osobiście się nie trzymam tej zasady :)
- Białka ubijamy na sztywno, dodajemy połowę cukru.
- Żółtka miksujemy z druga połową cukru.
- Do białek dodajemy żółtka i mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
- Do masy jajecznej przesiewamy mąkę i kakao, musimy wymieszac składniki szpatułką, a na koniec wlewamy roztopione i wystudzone masło. Wszystko mieszamy delikatnie i dokładnie.
- Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Upieczone ciasto studzimy.
Masa budyniowa:
- 200 g cukru drobnego
- 1/2 l mleka
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 cukry wanilinowe
- 200 g masła
MASA BUDYNIOWA:
Mleko wlewamy do rondelka, zostawiając sobie niecałą szklankę mleka. Do gotującego mleka wsypujemy cukier i cukry wanilinowe. Do szklanki wsypujemy mąki i mieszamy. W momencie, w którym cukier się rozpuści w mleku i mleko zagotuje wlewamy do niego zimne mleko wymieszane z mąkami i energicznie mieszamy do momentu zgęstnienia naszego budyniu, który będzie gęstszy od tego , który zwykle przygotowujemy na deser. Budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby folia dotykała budyniu. Odstawiamy do przestudzenia. W misce miksujemy masło na puszystą masę i dalej miksując po łyżce dodajemy zimny budyń (koniecznie zimny!), aż do wyczerpania tego składnika.
DODATKOWO:
- mus z czarnej porzeczki lub inny kwaskowaty dżem
- barwnik spożywczy w żelu
Wykonanie:
Biszkopt kroimy na dwa równe blaty. Jeden blat smarujemy musem z czarnej porzeczki, na który wykładamy masę budyniową. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, który w całości pokrywamy masą budyniową. Do pozostałej masy można doda odrobinę barwnika i udekorowac różnymi wzorami z masy.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
Piękny
OdpowiedzUsuń