listopada 19, 2014

Krewetki na Ostro z Czarnym Makaronem


Dziś było bardzo pochmurno, zrobienie dobrego zdjęcia było dla mnie bardzo trudne. Wybrałam najlepsze jakie miałam. Jednak ich jakość pozostawia wiele do życzenia. Za to potrawa wszystkie życzenia moje i mojego syna spełniła :) Uwielbiamy krewetki, a makaron barwiony czarną mątwą polubiliśmy bardzo. Danie wygląda jak danie w stylu Helloween :) Nie ważne, ważne, że smakowało bardzo!



Składniki na 2 osoby:
  • 250 g krewetek Black Tiger
  • 250 g makaronu tagiatelle barwionego czarną mątwą (można użyć innego)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (ja użyłam Farchioni ze sklepu Mantini)
  • 2 cm małej papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pietruszki posiekanej
  • sól
  • pieprz biały
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny


Wykonanie:
Wstawiamy wodę na makaron. Krewetki rozmrażamy, usuwamy jelito i pancerzyk, nacinamy do połowy. Przelewamy sokiem z cytryny, solimy i posypujemy białym pieprzem. Masło i 1 łyżkę oliwy rozpuszczamy w rozgrzanym woku. Wrzucamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki, dodajemy skórkę z cytryny i papryczkę chili pokrojoną w cienkie krążki (bez pestek). Po chwili wrzucamy krewetki i smażymy z obu stron, do czasu aż zmienią kolor. Dodajemy kolejną łyżkę oliwy z oliwek i pietruszkę. W między czasie gotujemy makaron. Ugotowany makaron odcedzamy i wkładamy do woka do krewetek i mieszamy wszystko razem. Teraz pozostaje nam wyłożyć makaron z krewetkami na talerze, na koniec posypujemy posiekaną pietruszką.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


/*post zawiera lokowanie produktu - Wok Indukcyjny Ballarini Master Chef Series/
Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger