Dziś było bardzo pochmurno, zrobienie dobrego zdjęcia było dla mnie bardzo trudne. Wybrałam najlepsze jakie miałam. Jednak ich jakość pozostawia wiele do życzenia. Za to potrawa wszystkie życzenia moje i mojego syna spełniła :) Uwielbiamy krewetki, a makaron barwiony czarną mątwą polubiliśmy bardzo. Danie wygląda jak danie w stylu Helloween :) Nie ważne, ważne, że smakowało bardzo!
Składniki na 2 osoby:
- 250 g krewetek Black Tiger
- 250 g makaronu tagiatelle barwionego czarną mątwą (można użyć innego)
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek (ja użyłam Farchioni ze sklepu Mantini)
- 2 cm małej papryczki chili
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki pietruszki posiekanej
- sól
- pieprz biały
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Wstawiamy wodę na makaron. Krewetki rozmrażamy, usuwamy jelito i pancerzyk, nacinamy do połowy. Przelewamy sokiem z cytryny, solimy i posypujemy białym pieprzem. Masło i 1 łyżkę oliwy rozpuszczamy w rozgrzanym woku. Wrzucamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki, dodajemy skórkę z cytryny i papryczkę chili pokrojoną w cienkie krążki (bez pestek). Po chwili wrzucamy krewetki i smażymy z obu stron, do czasu aż zmienią kolor. Dodajemy kolejną łyżkę oliwy z oliwek i pietruszkę. W między czasie gotujemy makaron. Ugotowany makaron odcedzamy i wkładamy do woka do krewetek i mieszamy wszystko razem. Teraz pozostaje nam wyłożyć makaron z krewetkami na talerze, na koniec posypujemy posiekaną pietruszką.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
/*post zawiera lokowanie produktu - Wok Indukcyjny Ballarini Master Chef Series/