listopada 05, 2014

Pizza z Łososiem i Ognistymi Pomidorkami


Przyznam się, że z tym smakiem pizzy zaryzykowałam. Poszłam na żywioł i postanowiłam połączyć łososia z puszki w sosie własnym  z Ognistymi Pomidorkami Eterno. Dodatków w tej pizzy jest mało, zrobiłam to celowo, nie chciałam aby smak łososia się zagubił. Wyszło pysznie. Smak lekki, ale bardzo ciekawy. Smak łososia i pomidorki pękające w buzi uwalniając swój niesamowity smak. Nie byłabym sobą gdybym nie pokazała Wam mojej kolejnej propozycji smakowej. 


Składniki na 2 pizze o średnicy 31 cm:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • ok. 4 szklanki mąki pszennej (niepełne)
  • 1 łyżka oleju z awokado Greencado
  • 3/4 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • garstka ziaren czarnuszki


Dodatki:

Wykonanie:
Do miski wsypuję sól, wsypuję ją na jeden bok miski. Następnie przesiewam mąkę, robię w niej zagłębienie, do którego wsypuję cukier, kruszę drożdże i wlewam ciepłą wodę , jednocześnie mieszam w taki sposób, aby wymieszać drożdże i zagarniając trochę mąki. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na kilkanaście minut. W momencie jak rozczyn podwoi swoją objętość w początkowej fazie mieszam wszystkie składniki łyżką, a potem wyrabiam ciasto ręką. Kiedy ciasto przestanie przyklejać się do dłoni dodaję olej z awokado i wyrabiam do momentu, aż ciasto przestanie się błyszczeć, na końcu wgniotłam w ciasto ziarenka czarnuszki. Dzielę ciasto na dwie części, z każdej formuję kulkę, odkładam na drewnianą deskę opruszoną mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto aby pozbyć się powietrza i z każdej kulki rozkręcam w rękach placek o średnicy 31 cm.
Ciasto posmarowałam przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym, następnie ułożyłam krążki cebuli, na nie kawałki łososia odsączonego z zalewy i ogniste pomidorki. Na końcu posypałam startym żółtym serem. Pizzę piekłam około 15 minut w temperaturze 220-240 stopni. Pizzę piekę na tak zwane oko, zawsze sprawdzam w pierwszej kolejności spód.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


/*post zawiera lokowanie produktu - podwójne miseczki na drewnianej deseczce firmy Glasmark, szkło z Krosna/

3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smakowicie, bardzo ciekawy pomysł z tym łososiem. Przesyłam pozdrowienia z Krakowa!

    Zapraszam na mojego makijażowego bloga:
    http://blondivy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. pizza cudo ! podkradam przepis i zrobię domowego fast food-a !

    OdpowiedzUsuń
  3. jeszcze ryby do pizzy nie dawałam:) ciekayw pomysł:)

    OdpowiedzUsuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger