grudnia 14, 2014

Choinki z piernika


Choinki... to moja taka tegoroczna zachcianka. Domków sklejać nie będę, plastyk ze mnie żaden :) Nie chcę się zbytnio irytować i w tym roku za domki się nie biorę, poza tym czasu trochę mało... Wielki ukłon dla Wszystkich, którzy w tym roku posklejali domki. Ja mam choinki, choinki mają też moi najbliżsi. A Wy macie już przepis. Pierniczki same w sobie nie są zbyt słodkie, ale w połączeniu ze słodkim lukrem są idealne. Źródło : Moje Wypieki.



Składniki:
  • 230 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka miodu
  • 1 duże jajko
  • 5 szklanek mąki pszennej (odjąć 2-4 łyżki dodając w to miejsce kakao)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • szczypta soli

Wykonanie:
Składniki oczywiście w temperaturze pokojowej.
Do miski przesiałam mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i wsypałam sól.
W drugiej misce zmiksowałam masło na puszystą masę, cały czas miksując dodałam cukier puder. Potem dodałam płynny miód (jeśli nie macie płynnego powinniście go podgrzać i przestudzić). Potem dodałam jajko, oczywiście nadal miksowałam. Na końcu przesiane suche składniki i kiksowałam spiralnymi końcówkami, a na końcu wyrobiłam ręcznie. Ciasto zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na całą noc.
Następnego dnia rozwałkowałam ciasto na 2-4 mm, oczywiście podsypując je mąką i wycinałam kwiatki (foremka kwiatek w 6 rozmiarach) i piekłam w piekarniku nagrzanym do ok.200 stopni. Tylko to wyglądało tak, że duże kwiatki piekłam do 8 minut, a mniejsze do 4-5 minut. W tym przypadku nie oddalałam się od piekarnika jak zwykle tylko sprawdzałam na bieżąco stan wypieczenia pierniczków :)
Następnego dnia można lukrować pierniczki i składać w choinki, ja lukrowałam po kilku dniach :)

Jaki lukier? Oczywiście Lukier Królewski <------link w nazwie :)

SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

2 komentarze:

  1. http://www.mojewypieki.com/post/choinki-z-piernika wszyscy takie same przepisy mają ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem co mają wszyscy, ale ja przecież podałam podlinkowane źródło przepisu z jakiego skorzystałam, O co CI się rozchodzi Anonimku Drogi? ;)

      Usuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger