Ciasto Milionera to zachcianka mojego syna. Wypatrzył je na stronie Moje Wypieki, spodobały mu się składniki, głównie czekolada i masa kajmakowa. Ja od siebie dodałam orzechy macadamia, bo skoro to ciasto milionera to pasowałoby dodać coś ekstra, a orzechy macadamia to jedne z najdroższych orzechów świata i tak też zrobiłam. Źródło: Moje Wypieki.
Kruchy spód:
Blaszkę o wymiarach 20x30 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Do miski przesiałam mąkę pszenną, wsypałam cukier i włożyłam zimne masło pokrojone w kosteczkę. Wszystko razem zagniotłam w jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowałam i wyłożyłam do formy. Na koniec ciasto w formie podziurkowałam widelcem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piekłam około 20 minut. Piekłam, aż ciasto nie nabrało złotawego koloru.
MASA TOFFI:
W tym przypadku poszłam na łatwiznę, nie chciało mi się gotowa mleka skondensowanego i użyłam gotowej masy. Jeśli macie ochotę zamiast masy kajmakowej możecie mleko skondensowane słodzone gotowa na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny. Wybór należy do Was ;) Masę kajmakową wylewamy na upieczony spód.
MASA CZEKOLADOWA:
- 130 g gorzkiej czekolady
- 55 g mlecznej czekolady
- 3 łyżki masła
DODATKOWO:
Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej, podczas rozpuszczania czekolady dodawałam po kawałeczku masło. Masę czekoladową wylałam na warstwę kajmaku, na końcu powciskałam orzechy macadamia. Ciasto wstawiłam do lodówki na całą noc.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
Oj odpłynęłam :-) wygląda cudnie i bardzo słodko :-) pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam przepisy Doroty z Moje Wypieki, wszystko jest zawsze jasne i czytelne :)
OdpowiedzUsuńPrzesyłam pozdrowienia z Krakowa!
Zapraszam na mojego bloga i najnowszy post z recenzją paletki Sleek Rio Rio:
http://blondivy.blogspot.com/
Mmm, obłędnie słodkie pyszności :)
OdpowiedzUsuń