czerwca 19, 2015

Syrop Truskawkowy


Konfitury przygotowywałam w taki sposób, że najpierw skrapiałam  truskawki sokiem z cytryny, a potem zasypywałam cukrem i odstawiałam na kilka godzin. Truskawki w tym czasie puszczały sok, a ja ten sok z rozpuszczonym cukrem odlewałam. Kiedy uzbierało mi się go trochę, zagotowałam go i po przelewałam do buteleczek. Powstał syrop truskawkowy, który potem używałam go do Truskawkolady, napoju, który tak sobie w domu nazwaliśmy.


Składniki:
  • 1200 g truskawek
  • 300 g cukru białego lub trzcinowego
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie:
Truskawki opłukałam w letniej wodzie, skropiłam sokiem z cytryny i zasypałam cukrem. Wymieszałam i odstawiłam na kilka godzin. Po tym czasie truskawki odcedziłam na sitku, sok zagotowałam i przelałam do wyparzonych buteleczek, a z truskawek zrobiłam konfiturę truskawkową.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger