lipca 06, 2015

Lody Kokosowe - (bez jajek)


To są naprawdę rajskie lody. Miękkie, cudowne i kokosowe. Jeśli nie lubicie smaku kokosowego, to raczej nie zabierajcie się za nie, bo są mocno kokosowe i takie pyszne. Żałowałam potem, że zrobiłam tylko 500 ml, ale z dzieckiem uwielbiamy próbować nowe smaki, no dobra, ja lubię próbować :) Ale dzięki temu i syn poznaje nowe smaki, które stają się jego ulubionymi. Dlaczego z połowy porcji? Bo nie dajemy rady zjeść całego litra jednego smaku, to takie monotonne codziennie jeść ten sam smak lodów, jak wokół czeka tyle innych :) Za oknem upały, nic się nie chce, moje głowa jest zajęta myśleniem kiedy wyskoczę na trening, kiedy pojeżdżę na rowerze do utraty tchu, więc w domu robię wszystko na szybko. Źródło:  Moje Wypieki


Składniki na ok. 500 ml:


Wykonanie:
Mleko kokosowe, śmietankę i cukier umieściłam w rondelku i podgrzewałam na małym płomieniu do czasu rozpuszczenia się cukru, nie wolno doprowadzić do zagotowania. Potem zestawiłam rondelek, wsypałam wiórki kokosowe, wlałam likier i wymieszałam wszystko razem. Mieszankę wystudziłam i wstawiłam do lodówki na około 10 godzin. Po tym czasie mieszankę wlałam do maszyny do lodów i dalej postępowałam zgodnie z instrukcją mojego sprzętu (Biedronkowego zresztą :). Gotową masę lodową przełożyłam do pojemnika i wstawiłam do zamrażarki na całą noc. Gotowe lody podałam w czekoladowych salaterkach tulipanach ze sklepu Słodki Świat.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger