- 200 g makarony kokardki
- szczypta nitek szafranu + 1/4 szklanki ciepłej wody
- 1/2 dużej cebuli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średnia cukinia ze skórką
- 1 szklanka drobno startego parmezanu
- 2 łyżki posiekanych listków świeżego rozmarynu (albo tymianku, albo natki pietruszki)
Wykonanie:
W pierwszej kolejności szafran zalałam ciepłą wodą. Wstawiłam wodę na makaron. Woda oczywiście dobrze osolona. Cebulę pokroiłam w kostkę, posoliłam ją. Cukinię pokroiłam w bardzo cienkie plasterki, lekko posoliłam. I teraz tak, na mocno rozgrzaną patelnię wlałam 2 łyżki oliwy z oliwek, wyłożyłam cebulę i smażyłam do czasu aż się zeszkliła. Dodałam cukinię i i smażyłam około 7-8 minut do czasu aż zmiękła i lekko się zarumieniła. Podczas smażenia na chwilę przykryłam patelnię pokrywką. Od czasu do czasu mieszałam. Po tym czasie wlałam szafran z wodą, pozostałe dwie łyżki oliwy z oliwek, posiekany rozmaryn i zagotowałam wszystko. Następnie włożyłam do patelni ugotowany i odcedzony makaron, wymieszałam, wsypałam starty parmezan i wymieszałam wszystko w między czasie zestawiłam patelnię z ognia. Danie można jeszcze dosolić do smaku. Zostało tylko wyłożyć jedzonko do głębokich talerzy i zjeść :)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
/*post zawiera lokowanie produktu - Wok firmy Ballarini linii Whitestone Salento/