sierpnia 27, 2015

Białe Czekoladki z Jeżyną w Środku - Łatwe!


Tak, to są czekoladki dla leniwych, dal tych co nie mają czasu, dla tych co nie lubią za długo przebywać w kuchni, dla facetów, którzy lubią słodkie, jednym słowem dla wszystkich! Są pyszne. Po doświadczeniach połączenia maliny z kokosem i czekoladą tego samego dnia poszłam dalej, a może bliżej, bo te są bananie proste. Smak? Rewelacja! Słodka czekolada i mokre, owocowe nadzienie, bomba nie tylko kaloryczna, ale i smakowa, a i wygląd ich mnie się podoba. 


Składniki:
  • biała czekolada
  • kilka jeżyn
Wykonanie:
Tutaj musisz wlać wodę do niewielkiego rondelka i zagotować. Do miski o większej średnicy włożyć połamaną na kostki czekoladę, najlepiej ze dwie, trzy tabliczki. Kiedy woda się zagotuje, rondelek zestawiasz z ognia i na garnek z gorącą wodę stawiasz miskę i czekasz kilka minut. Czekolada zacznie Ci się topić, tak ma być. 
Foremkę do czekoladek stawiasz na desce. Jeśli nie masz foremki na czekoladki, spokojnie możesz użyć foremki na kostki lodu, musi być tylko czyta i sucha.  Owoce jeżyn muszą być suche i niewielkie, chodzi o to aby nie wystawały ponad foremkę do czekoladek jakiej używasz.  I teraz tak. Kiedy czekolada się rozpuściła, podnosisz miskę, wycierasz spód miski, bo od wody i pary na pewno jest mokra. Miskę kładziesz na stół i łyżeczką wypełniasz foremki do połowy wysokości. Wkładasz po jednym owocu jeżyny do każdego zagłębienia, lekko wciskasz w czekoladę i wypełniasz foremki czekoladą do końca. Razem z deską przenosisz napełnione foremki do lodówki i zostawiasz je tam na nie mniej niż 1 godzinę. Możesz dłużej. Potem tylko wyciskasz, wyciągasz czekoladki i zjadasz sam lub ukochaną :)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger