sierpnia 09, 2015

Jak Ugotować Dziki Ryż? (Owies Wodny)


Pamiętam jak szukałam w sieci informacji jak ugotować różne gatunki ryżu. Odzwyczaiłam się od ryżu w torebkach, bo gotowany na sypko uważam, że jest smaczniejszy. Gotowanie na sypko nie jest trudne. Lubię gotować metodą absorbcji, czyli gotowanie w takiej ilości wody, aby ryż wchłoną całą odmierzoną wodę i po tym czasie był gotowy do spożycia. Odlewając wodę, odcedzając ryż z nadmiaru wody pozbawia go wartości odżywczych, które zostały w wodzie. Metoda adsorbcji jest idealna, wszystko pozostaje w ziarenkach.

Dziki ryż pochodzi z bagnistych obszarów Ameryki Północnej. Dziki ryż tak naprawdę to są nasiona wodnej trawy, znany pod nazwą Owies wodny. Jego długie, cienkie ziarna mają ciemnobrązową barwę, intensywny zbożowy smak i orzechowy aromat.

Dziki ryż nazywany jest także kanadyjskim lub indiańskim ryżem. Stanowi doskonałe źródło przeciwutleniaczy. Zawiera białko, błonnik, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, wit. B1,B2, B3 i B6, żelazo, magnez, cynk, fosfor oraz kwas foliowy. Nie zawiera glutenu. Dziki ryż w porównaniu z brązowym ryżem ma więcej błonnika, żelaza, miedzi, białka, i o wiele mniej węglowodanów, posiada niski indeks glikemiczny, a 100 g ugotowanego ryżu to zaledwie 137 kcal.

Jest niezwykle dekoracyjny. Pasuje zarówno do dań egzotycznych, owoców morza, ryb, a także dziczyzny. Ze względu na dość wysoką cenę nazywany jest kawiorem wśród ryżu oraz dlatego, że świetnie komponuje się z wykwintnymi daniami, ze składników wymienionych powyżej.


JAK UGOTOWAĆ CZARNY RYŻ?

Ryż dokładnie płuczemy na sicie. Wsypujemy do garnka. Zalewamy dwoma szklankami wrzątku. Doprowadzamy do wrzenia. Solimy. Zmniejszamy płomień pod garnkiem na najmniejszy. Garnek przykrywamy pokrywką i na tym minimalnym ogniu gotujemy 35- 40 minut. Nie trzeba mieszać ryżu podczas gotowania. Po tym czasie ryż wchłonie całą wodę. Garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy na kilka minut do odparowania. Albo zostawiamy przykryty, można garnek zawinąć w gruby ręcznik, albo wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na ok. 15 minut.
Prawda że łatwo?

Ja czarny ryż lubię mieszać z ryżem basmati.

SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)



/*post zawiera lokowanie produktu firmy Ballarini - Garnek GRANITIUM/
Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger