Ryż Basmati to tak naprawdę odmiana ryżu długoziarnistego. Występuje w dwóch odmianach białej i brązowej. Ma lekko orzechowy smak, który zbliżony smakiem jest do dzikiego ryżu. Najpopularniejszy jest w Indiach i Pakistanie. Ryż Basmati po ugotowaniu jest sypki.
Jak Ugotować Ryż Basmati?
- 200 g Ryżu Basmati
- 1 i 3/4 szklanki wody
- sól
- 1 łyżka oleju lub masła
Ryż płuczemy lub jak mamy czas to namaczamy w zimnej wodzie 20 minut, aby pozbyć się zanieczyszczeń i usunąć nadmiar skrobi. Po 20 minutach należy opłukać ryż i odsączyć na sicie. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy ryż i podgrzewamy na małym ogniu do czasu, aż ziarenka ryżu będą się robić przezroczyste.
Następnie zalewamy ryż zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia, po tym czasie przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na malutkim ogniu do momentu aż ryż wchłonie całą wodę. Nie mieszamy! Garnek zdejmujemy z ognia i wstawiamy do lekko ciepłego piekarnika (100 stopni) na 15-20 minut lub zawijamy w koc i również odstawiamy na 15- 20 minut. Prawda, że łatwe?
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
Ps. Poniżej moja ulubiona mieszanka ryż basmati i dziki ryż.
/*post zawiera lokowanie produktu firmy Ballarini - rondelek LUCCA, w którym gotowałam ryż basmati/