sierpnia 09, 2015

Jak Ugotować Ryż Basmati


W poprzednim poście napisałam kilka słów Jak ugotować Dziki Ryż, teraz kilka słów jak ugotować ryż Basmati metodą absorbcji, czyli idealnie dobrana ilość wody do ilości ryżu. Ryż wchłania wodę praktycznie do ostatniej kropelki jest idealnie miękki.

Ryż Basmati to tak naprawdę odmiana ryżu długoziarnistego. Występuje w dwóch odmianach białej i brązowej. Ma lekko orzechowy smak, który zbliżony smakiem jest do dzikiego ryżu. Najpopularniejszy jest w Indiach i Pakistanie. Ryż Basmati po ugotowaniu jest sypki.

Jak Ugotować Ryż Basmati?
  • 200 g Ryżu Basmati
  • 1 i 3/4 szklanki wody
  • sól
  • 1 łyżka oleju lub masła
Ryż płuczemy lub jak mamy czas to namaczamy w zimnej wodzie 20 minut, aby pozbyć się zanieczyszczeń i usunąć nadmiar skrobi. Po 20 minutach należy opłukać ryż i odsączyć na sicie. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy ryż i podgrzewamy na małym ogniu do czasu, aż ziarenka ryżu będą się robić przezroczyste. 


Następnie zalewamy ryż zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia, po tym czasie przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na malutkim ogniu do momentu aż ryż wchłonie całą wodę. Nie mieszamy! Garnek zdejmujemy z ognia i wstawiamy do lekko ciepłego piekarnika (100 stopni) na 15-20 minut lub zawijamy w koc i również odstawiamy na 15- 20 minut. Prawda, że łatwe?
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

Ps. Poniżej moja ulubiona mieszanka ryż basmati i dziki ryż.


/*post zawiera lokowanie produktu firmy Ballarini - rondelek LUCCA, w którym gotowałam ryż basmati/
Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger