Kurcze, mam mały dylemat.. W książce autorka ten przepis określiła mianem "ciasto", a ja nazwałabym go raczej "zapiekaną kaszą jaglaną z cukinią". Ciasto kojarzy mi się z czymś bardziej podatnym na krojenie i bardziej sprężyste, albo sztywne. A to mi przypomina pyszną kaszę jaglaną zapieczoną z ziarnami. Powiem, że smaczne bardzo, a z dodatkiem domowych powideł rewelacja!
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej + 1 szklanka wody
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki miodu
- szczypta imbiru
- szczypta soli
- 200 g cukinii małej startej na tarce
- 2 łyżki śmietany
- 1 garść suszonej żurawiny
- 1 garść suszonych jagód Goji
- 1 garść wyłuskanych orzechów włoskich
- 1 garść łuskanych pestek dyni
- ewentualnie suszona miechunka
Kaszę jaglaną opłukałam na sicie najpierw w zimnej wodzie, potem w gorącej i na koniec ponownie w zimnej. Wsypałam kaszę do wrzątku i gotowałam pod przykryciem do czasu wchłonięcia przez kaszę wody. Potem zestawiłam z ognia i przykrytą pozostawiłam na kilka minut. Do jeszcze ciepłej kaszy włożyłam masło i wymieszałam. Pozostawiłam do całkowitego ostygnięcia. Cukinię starłam na tarce o grubych oczkach. Zimną kaszę i pozostałe składniki oprócz pestek, orzechów i suszonych owoców przełożyłam do dzbanka miksera i wszystko razem zmiksowałam. Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i wlałam do niej masę. Wierzch posypałam orzechami, pestkami dyni, jagodami Goji i miechunką. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piekłam około 40 minut. Po tym czasie wyciągnęłam ciasto i pozostawiłam w formie do całkowitego wystudzenia!
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
Jakiś czas temu trafiła w moje ręce książka Anny Czelej - W piekarni Pięciu Przemian. Jest idealnym egzemplarzem dla wegetarian,ale i nie tylko. Znajduje się w niej masa przepisów na różnego rodzaju pieczywo z różnorakich mąk. Na różne zakwasy do pieczywa. Te przepisy wydają się oczywiste ze względu na tytuł książki, ale na czytelnika czeka miła niespodzianka, bo książka ma bogaty rozdział dotyczący wypieków tart, bułeczek, ciasteczek, babeczek i wszystkie z oryginalnych i zdrowych składników.
Jednym z takich przepisów jest właśnie ta kasza jaglana zapiekana z cukinią i bakaliami. W książce widnieje jako ciasto, ale tak jak wspomniałam ciasto kojarzy mi się z inną strukturą. Pomijając nazwę jest to niezwykle ciekawy i smaczny wypiek, który jest smaczny zarówno sam jak i z dodatkiem powideł śliwkowych. Dodatkowo jest bardzo sycące, bo dwa takie kawałeczki, które widać na którymś zdjęciu zastąpiły mi kolację. Na drugi dzień ciasto było równie smaczne. Następne na oku mam babeczki z agarem i na tym nie poprzestanę, bo zaciekawiło mnie wiele przepisów które trafiły na moją listę "Muszę zrobić!"
Dodatkowym plusem książki jest niewygórowana cena. Mogę nawet śmiało napisać, że jak na zawartość treści i zasób przepisów książka jest tania. Można ją zamówić w internetowej księgarni wydawnictwa Illuminatio, na którym spotkacie się z profesjonalnym podejściem do klienta i ekspresową wysyłką.
BLONDYNKA szczerze POLECA ;)
świetna i zdrowa propozycja!
OdpowiedzUsuń