września 16, 2015

Maliny w Syropie



W tym roku malin miałam dosłownie śladowe ilości, a kupować po 13 zł za kg średnio mi się uśmiechało. Więc to co miałam zamroziłam woreczek i słoik zasypałam cukrem. Bardzo lubię takie maliny, mogłabym je dodawać prawie do wszystkiego! Pamiętam jak moja mama robiła tak nie tylko maliny, ale jagody i inne owoce. Są łatwe w wykonaniu, nie podaję dokładnych proporcji, bo to nie ma sensu, każdy słoik jest inny, a tu wystarczy tylko przesypać cukrem warstwy owoców, a potem tylko zapasteryzować.



Składniki:
  • maliny
  • cukier
  • chęci ;)

Wykonanie:
Potrzebujemy wyparzone słoiki. Wsypałam warstwę malin, na nią łyżkę cukru, znowu warstwa malin, łyżka cukru, warstwa malin, łyżka cukru itd. W słoiku o pojemności ok. 330 ml warstw mi wyszło chyba 4 i to wychodzi 4 pełne łyżki cukru. Słoik zakręciłam lekko i pozostawiłam na całą noc. Po tym czasie słoik dokręciłam bardzo mocno, wstawiłam do garnka, którego dno wyłożyłam lnianą ściereczką, wlałam zimnej wody tyle aby sięgała do 2/3 wysokości słoika i postawiłam na gaz, czyli to tak zwana pasteryzacja. Od momentu zagotowania wody gotowałam 10-15 minut, potem wyciągnęłam słoik, postawiłam na ręczniku dnem do góry i pozostawiłam do ostygnięcia. I jak widać na załączonym obrazku, maliny się lekko skurczyły, ale tak ma być Kochani!
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

1 komentarz:

  1. Pamiętam takie maliny z sokiem Mama dodawała do budyniu :)
    Ja robię tak porzeczki, jagody i wiśnie też, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger