- 2300 g ciemnych winogron (ważone razem z łodyżkami)
- 100 - 170 g cukru białego lub trzcinowego
- 50 ml wody
października 03, 2015
Sok z Ciemnych Winogron
4 komentarze:
Cześć, jestem Blondynka.
Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.
Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.
Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.
W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.
Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.
Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!
czy tylko przelać przez sito? a co z miąższem?
OdpowiedzUsuńsok wygląda obłędnie :)
pozdrawiam
Ja przelewam przez sito bo lubię taki mętny, poza tym uważam, że taki mętny jest zdrowszy bo zawiera co nieco miąższu. Ale jak chcesz klarowny to przelej kilka razy przez czystą gazę kilkakrotnie złożoną.
Usuńwłaśnie chodzi mi o taki mętny, wręcz gęsty - dlatego pytałam czy tylko przelewamy czy jeszcze coś przetrzeć :) bo przecież coś zostaje
Usuńa blog jest mega :)
Sok jest mętny, ale rzadki czyli wodnisty choć o konkretnym maku winogron :) Jeśli chcesz gęstszy, zbliżony do konsystencji syropu,to trzeba by było dłużej gotować i zredukować płyn. Mi szkoda trochę gotować długo taki sok, bo wtedy całkowicie traci wszystkie wartości odżywcze. My ten sok rozrabiamy pół na pół z wodą, dziecko 2/3 soku na 1/3 część wody. Ps. Bardzo się cieszę, że CI się tu u mnie podoba ;)
Usuń