Sok z ciemnych winogron to naprawdę kilka chwil pracy, dzięki której mamy potem pyszny sok do napojów, czasami mrożę go w foremkach do lodu i wychodzi fajny taki bajer na domowych imprezkach :) Jak widać ma mocny kolor, co czasami wykorzystuję jako naturalny produkt barwiący w deserach :) No to co? Robimy? Ja właśnie skończyłam, przepis piszę na szybko, bo pracy mam jeszcze sporo na dziś ;)
Składniki na 1 l soku:
- 2300 g ciemnych winogron (ważone razem z łodyżkami)
- 100 - 170 g cukru białego lub trzcinowego
- 50 ml wody
Wykonanie:
W pierwszej kolejności winogrono dokładnie umyłam. Potem pozbyłam się łodyżek. Obrane fioletowe kuleczki umieściłam w dużym garnku, wsypałam 100 g cukru, wlałam 50 ml wody. Garnek przykryłam pokrywką i na minimalnym ogniu podgrzewałam.Po kilkunastu minutach dosypałam 70 g cukru ( w tym roku robię słodszy niż zwykle, bo mam pewien plan na ten sok w tym roku ). Jak już kuleczki popękały i stały się jaśniejsze przelałam wszystko przez sito. Można dodatkowo przelać kilka razy przez gazę, aby był bardziej klarowny. Ja wolę taki przelany tylko raz :) Sok powlewałam w 200 ml buteleczki i mocno zakręciłam. Możecie przelać do słoików, zakręcić i odstawić aby się uszczelniły. Można również zapasteryzować.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)