lutego 25, 2016

Udka Pieczone w Miodowej Marynacie z Pieczonymi Ziemniakami


Te udka to taka moja podróż do przeszłości, kiedy byłam jeszcze nastolatką. Dlaczego? Otóż własnie w taki sposób marynowałam udka. Wlewałam do miski to co mi przyszło do głowy, ketchup, olej, miód, czosnek, przyprawy i zioła. Mieszałam i w takiej mieszance marynowałam te udka. Tak też mi zostało do dziś i nawet podobnie tłumaczę dziecku, żeby bawił się dodatkami. Kombinacji jest mnóstwo, proporcje zależą od tego ile macie tego drobiu do zamarynowania. Dziś dodatkowo znowu bawiłam się tą sprytną silikonową miską, a raczej hmmm..... oj tam, miska wielofunkcyjna, do pieczenia i nie tylko, czyli Steam Roaster firmy Lekue, ale o niej napiszę już wkrótce i pokażę kilka możliwości zastosowania tego produktu. Tymczasem, zapraszam Was do odwiedzenia sklepu, który znam już ...... kurcze już 3 lata! Tam są produkty na każdą kieszeń i te droższe markowe i tańsze, więc jak czegoś potrzebujecie to pędźcie śmiało do Przyjemne Gotowanie. Za obsługę i jej jakość ręczę. Zawsze zaskakują mnie ekspresową realizacją zamówienia. Dobra, o misce następnym razem, a ja zabieram się za pisanie przepisu, nie jest łatwo, bo piszę i płaczę, jakiś paskudny wirus mnie dopadł, a katar mam taki, że masakra, oczy non stop łzawią, ale nie ma co się użalać, trzeba działać :) A te udka przygotowywałam całkiem niedawno, właśnie w chwilach mojej niemocy, więc nie są czasochłonne, ani trudne, a jakie smaczne!


Składniki:
  • udka z kurczaka
  • świeżo zmielona sól (u mnie himalajska)
  • świeżo zmielony pieprz czarny
  • dowolna przyprawa do kurczaka (ja użyłam ostrej mieszanki w młynku Kamis)

Marynata:
  • 2 łyżki sosu Worcester (Worcestershire)
  • 2 łyżki miodu (użyłam akacjowego)
  • 2- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 3-4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • czosnek niedźwiedzi
  • zioła prowansalskie
  • papryka mielona ostra


Ziemniaki:
  • kilka ziemniaków (wyszorowanych i pokrojonych w ćwiartki, ze skórką)
  • olej
  • majeranek
  • czosnek niedźwiedzi
  • sól

Wykonanie:
Udka umyłam pod bieżącą zimną wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Oprószyłam pieprzem, solą i ostrą mieszanką przypraw. Składniki marynaty wymieszałam razem, włożyłam do niej udka i wymieszałam, aby marynata pokryła udka. Miskę przykryłam folia spożywczą i odstawiłam na kilka godzin. 



Ziemniaki wyszorowałam pod zimną bieżącą wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Pokroiłam je w ósemki i dodatkowo każdy kawałek przekroiłam w poprzek na połowę. W małej miseczce wymieszałam olej z przyprawami, w tej mieszance maczałam kawałki ziemniaków, na końcu posoliłam je. 



Naczynie Steam Roaster (możecie użyć naczynia żaroodpornego lub głębokiej blaszki) spryskałam olejem. Na dno wyłożyłam ziemniaki, a na nie zamarynowane udka. Zamknęłam naczynie i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam max 40 minut. 





Pod koniec pieczenia otworzyłam naczynie i podkręciłam piekarnik do temperatury 220 stopni i piekłam w takiej temperaturze kilka minut, aby mocniej zrumienić udka. Czas pieczenia zależy od wielkości udek, po prostu co jakiś czas musimy sprawdzić miękkość mięsa i ziemniaków. Obiad podałam z surówką colesław.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)




Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger