Jabłka Zapiekane Pod Kruszonką, Jak Zrobić Kruszonkę
Bardzo lubimy takie jabłka, pachnie i smakuje prawie jak szarlotką. Są tak banalne i tak szybkie w przygotowaniu, że nawet ostatnio zrobiłam je jak byłam chora, totalnie bez sił i ochoty na gotowanie, ale chciało mi się coś dobrego. Celowo nie dodałam suszonej żurawiny, ani migdałów w płatkach, bo moje dziecko lubi tak prosto jabłka, cynamon i przede wszystkim kruszonka. Na ciepło - bajka, ale na zimno też bardzo smaczne, jedliśmy i ciepłe i zimne i wszystko zjedliśmy w jedno popołudnie. Nawet nie musisz umieć piec, by zjeść taką oszukaną szarlotkę. Celowo nie podałam dokładnych proporcji, bo nie wiem w czym będziesz zapiekać i jaką ilość. Ja upiekłam w patelni głębokiej WOLL, bo jest przystosowana do wysokich temperatur, więc często wykorzystuję ją jako uniwersalne naczynie nie tylko do smażenia, ale i do zapiekania. W przepisie też nie ma cukru, bo przecież kruszonka jest słodka i dla mnie było w sam raz.
można dodać płatki migdałów, suszoną żurawinę, rodzynki itd
Kruszonka:
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki roztopionego masła
Wszystko razem mieszam w miseczce, przekładam do zamykanego pojemnika i wstawiam do zamrażarki na kilkanaście minut lub dłużej. Ja w zamrażarce zawsze mam przygotowaną wcześniej kruszonkę, a jak ja ją robię możecie podglądnąć na filmiku.
Wykonanie:
Kiedy mam już gotową kruszonkę zabieram się za jabłka, które myję, obieram ze skórki, wycinam gniazda nasienne i kroję w grubą kostkę, którą przekładam do miski. Skrapiam sokiem z cytryny, mieszam, posypuję mielonym cynamonem, mieszam, skrapiam syropem klonowym (można miodem) i ponownie mieszam.
Naczynie, w którym zamierzałam zapiec jabłka wysmarowałam masłem.
Przygotowane jabłka wyłożyłam do wysmarowanego masłem naczynia.
Wyciągnęłam kruszonkę z zamrażarki i dość obficie posypałam nią jabłka. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam max. 40 minut, do momentu lekkiego zrumienienia się kruszonki. Widzisz jakie to proste! Można takie cieplutkie jabłka podać z lodami, smakuje pysznie.
To zależy w czym zapiekam. Zrób tak, pokrój tyle jabłek, aby pokryły dno danego naczynia tak jak widzisz na zdjęciach, oprósz cynamonem tyle ile lubisz, miodu lub syropu dodawaj po łyżce, tyle aby pokryły kawałki jabłek. Wiesz, jabłka są duże i małe, staraj się właśnie taką metodą przygotowywać sobie ten deser. Mam nadzieję, że pomogłam, jeśli masz jeszcze jakieś pytania, pytaj śmiało ;)
Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.
Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.
Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.
W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.
Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.
Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!
Drukuj
Szukaj na tym blogu
Jestem tutaj
Miłego Dnia Kochani ;)
Cześć. Jestem Magda, choć większość z Was zwraca się do mnie Blondynko. Tak też lubię. To jest mój Świat według Blondynki. Stworzyłam miejsce, w którym będzie Ci dobrze, będziesz czuć się bezpiecznie, możesz pytać, podzielić się swoimi myślami, spostrzeżeniami. Ja tu jestem i trzymam rękę na pulsie, aby nikt nie przynosił tu negatywnych emocji. Wyznaję zasadę fair play. Nie kradnę i nie kopiuję treści, więc i Ty tego nie rób! Pamiętaj, Dobra karma zawsze wraca, jeśli wypuszczasz w świat dobro, to ono do Ciebie wraca, tak samo jest w drugą stronę. Jak już jesteś, to ja idę zaparzę Ci dobrej herbaty, a Ty rozgość się i czuj dobrze.Sprawmy aby każdy dzień był naładowany pozytywnymi emocjami i energią. Na początek Uśmiechnij się!
Uwielbiam ten przepis:)
OdpowiedzUsuńkochana Madziu, powiedz ile jabłek dajesz, tak pi x oko :)
OdpowiedzUsuńTo zależy w czym zapiekam. Zrób tak, pokrój tyle jabłek, aby pokryły dno danego naczynia tak jak widzisz na zdjęciach, oprósz cynamonem tyle ile lubisz, miodu lub syropu dodawaj po łyżce, tyle aby pokryły kawałki jabłek. Wiesz, jabłka są duże i małe, staraj się właśnie taką metodą przygotowywać sobie ten deser. Mam nadzieję, że pomogłam, jeśli masz jeszcze jakieś pytania, pytaj śmiało ;)
Usuńo i dziękuje, wyczerpująca, rzeczowa odpowiedź :)
OdpowiedzUsuń