Jak gotować quinoa?
Nieoczyszczone nasiona pokryte są saponiną, chemicznym związkiem o gorzkim smaku, więc aby pozbyć się goryczki przed gotowaniem nasiona należy przepłukać na sicie pod zimną bieżącą wodą, sito powinno mieć jak najmniejsze oczka, gdyż nasiona są dość małe, ale spokojnie podczas gotowania wchłaniają wodę, przez co pęcznieją. Ugotowane ziarna stają się przezroczyste z widocznymi białymi spiralkami, to są kiełki. Jeśli chcemy aby komosa nabrała orzechowego posmaku, przed gotowaniem należy po wypłukaniu nasiona należy odstawić do całkowitego wyschnięcia, a potem podprażyć je przez około 5 minut na suchej patelni, na średnim ogniu, oczywiście cały czas mieszając. Można też pominąć prażenie i opłukaną komosę wsypać do wrzącej wody. Gotujemy w proporcjach 2:1, czyli 1/2 szklanki nasion gotujemy w 1 szklance wody. Wodę można posolić jak ktoś lubi. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.Ile czasu potrzebuje komosa? Coś około 15 minut, choć ja proponuję gotowanie na wyczucie, ja jak widzę, że nasiona wchłonęły całą wodę próbuję nasiona i wtedy wiem, czy już jest ugotowana, czy potrzebuje kilka minut więcej. No to jak już mamy podstawy przeczytane, to zabieramy się za sałatkę ;)
- 1/2 szklanki quinoa + 1 szklanka wody do jej ugotowania
- 1 awokado
- 6 pomidorków koktajlowych
- mały pęczek szczypiorku razem z cebulkami
- kawałek sera feta (ok 3 cm)
- 2 garści świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- świeżo zmielona sól ( używam różowej himalajskiej)
- świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Quinoa opłukałam pod zimną bieżącą wodą i wrzuciłam do gotującej się wody. Garnek przykryłam pokrywką i zmniejszyłam płomień palnika na minimalny. Gotowałam do momentu, w którym kasza wchłonęła całą wodę i stała się przezroczysta i miękka.
Pomidorki pokroiłam na ćwiartki, szpinak porwałam na mniejsze kawałki, szczypiorek pokroiłam drobno, a ser feta w drobną kostkę. Awokado obrałam i pokroiłam na dość grube kawałki.
Do małej miseczki wlałam oliwę, ocet, sok z cytryny, dołożyłam czosnek przeciśnięty przez praskę i dobrze doprawiłam solą i pierzem, a następnie wszystko energicznie wymieszałam widelcem.
Ugotowaną komosę wyłożyłam do miski, wsypałam warzywa, wymieszałam i zalałam sosem vinegret, wymieszałam ponownie aby sos pokrył wszystkie składniki sałatki. To tyle. Prawda, że prosto? Czas jaki potrzebujemy do przygotowania sałatki to czas gotowania komosy, czyli jakieś 15 minut.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)