- 115 g masła w temperaturze pokojowej
- 1/4 łyżeczki soli (można odpuścić jeśli użyjecie masła solonego)
- 100 g cukru trzcinowego (najlepiej drobnego)
- 50 g cukru białego, drobnego do wypieków
- 185 g masła orzechowego (ja zawsze robię na domowym, a wykonanie go to kilka chwil)
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (też używam domowego)
- 1/2 łyżeczki sody
- 160 g mąki pszennej
- 40 g płatków owsianych
- ok. 150 g M&M`s (ja zawsze dodaję te z orzechem w środku)
- 90 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Miksuję kilka minut masło z cukrami do momentu aż masło stanie się jasne i puszyste, potem dodaję masło orzechowe, miksuję, jajko i ekstrakt z wanilii, miksuję. I tu od tego momentu miksuję krócej tylko do momentu połączenia się składników i na wolniejszych obrotach. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z sodą, potem płatki owsiane i na końcu czekoladę pokrojoną na grube kawałki i 1/3 części M&M`s.
- ciastka po upieczeniu są miękkie, ale jak wystygną twardnieją i są idealne
- jak za długo będziesz miksować masę mogą trochę rozpłynąć podczas pieczenia
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)