- 1 szklanka (250 ml) kaszy jaglanej, surowej
- 3 szklanki (750 ml) mleka
- 2 szklanki (500 ml) wody
- 200 g wiórków kokosowych
- 6 łyżek cukru
- 150 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego najlepiej
Sposób przygotowania:
- Na początku chcę Was poinformować, że deserki te przygotowuje się bardzo szybko.
- W pierwszej kolejności porządnie opłukałam kaszę na sicie, wsypałam do garnka i zalałam dwoma szklankami wody i dwoma szklankami mleka. Garnek przykryłam i postawiłam na małym płomieniu. Gotowałam kaszę do momentu, w którym wchłonęła cały płyn i lekko się rozgotowała, około 20 minut. Kilka minut przed tym momentem wsypałam do kaszy cukier, wiórki kokosowe i wlałam pozostałą szklankę mleka, wyłączyłam po chwili i całą zawartość garnka porządnie zmiksowałam na gładką masę. Jeśli uważasz, że kasza jest mało słodka, możesz dosłodzić póki gorąca.
- Do małego rondelka wlałam olej kokosowy i włożyłam połamaną na kosteczki czekoladę, rozpuściłam.
- I teraz do przygotowanych słoiczków i szklanek wykładałam kaszę przekładając rozpuszczoną czekoladą. Wierzch udekorowałam chipsami kokosowymi. Kiedy deserki wystygły wstawiłam je do lodówki. Prawda, że łatwo i szybko?