- 200 g serka mascarpone
- 1 duże jajko
- kilka podłużnych biszkoptów
- 1/2 łyżki cukru pudru
- ok. 200 ml zaparzonej herbaty matcha (jak zostanie można wypić)
- ok 10 ml likieru kokosowego (możesz użyć innego ulubionego)
- herbata Matcha do oprószenia
Sposób przygotowania:
Zaczynam od zaparzenia herbaty Matcha, a jak ją prawidłowo zaparzyć opisałam dokładnie w poście Herbata Matcha z limonką.
U mnie wszystkie produkty są zawsze wyciągane prosto z lodówki, mocno schłodzone. Jajka wyparzam, oddzielam żółtka od białek. W jednej misce miksuję żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę, zmniejszam obroty miksera i po łyżce dodaję serek mascarpone i miksuję tylko do połączenia się składników.Dodaję likiem, mieszam. W drugiej misce miksuję białka, które dodaję do masy z żółtkami i i delikatnie staram się ją wmieszać w masę.
Biszkopty docinam pod wymiar foremek, maczam je w wystudzonej zaparzone wcześniej herbacie Matcha. Układam warstwę biszkoptów, potem warstwę kremu, przesiewam na krem niewielką ilość herbaty, na to układam ponownie namoczone biszkopty, krem i kończę na przesianej herbacie. Deserki wstawiam do schłodzenia do lodówki na ok.2-3 godziny, a potem znikają :)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)