Składniki dla 2 osób:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
- 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/4 łyżeczki chilli mielonego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka umyłam pod bieżącą zimną wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym, pokroiłam w grubą kostkę. W misce wymieszałam przyprawy, oliwę i jogurt na gładką jednolitą masę, do której włożyłam pokrojone mięso z kurczaka, wymieszałam, miskę przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na kilka godzin do lodówki (ok. 6 godzin).
Pieczarki:
- kilka pieczarek
- papryka mielona słodka
- oliwa lub olej
- sól ziołowa
Pieczarki wyczyściłam i każdą przekroiłam na połowę. Spryskałam oliwą i posypałam papryką i solą, wymieszałam.
Ziemniaczki z szałwią i rozmarynem:
- kilka niewielkich ziemniaków
- kilka większych listków świeżej szałwii
- listki z dwóch gałązek świeżego rozmarynu
- sól
- sok z 1/4 cytryny
- 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i gotuję kilka minut w dobrze osolonej wodzie. Następnie odcedzam i odstawiam do wystygnięcia. Posypuję je ziołami, solą i skrapiam oliwą i sokiem z cytryny. Tak czekają na szaszłyki aż będą gotowe, bo piekę i szaszłyki i ziemniaki jednocześnie.
Sposób przygotowania:
Na patyczki do szaszłyków nadziewam w kolejności pieczarki, mięso, ananas i tak dalej :) Przygotowane wcześniej ziemniaki przekładam do dwóch małych miseczek lub do jednej małej formy. Wszystko wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 -200 stopni i piekę do 20 - 30 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków mięsa. Na ja początku piekę 10 minut w 180 stopni, a potem podkręcam na 200 stopni i piekę do miękkości mięsa i lekkiego zrumienienia ziemniaków.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć, jestem Blondynka.
Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.
Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.
Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.
W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.
Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.
Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!