lutego 05, 2013

Biszkopt z 2 jajek

 
Źródło: Notes Rodzinny Szczegółowy zaktualizowany przepis na ten biszkopt znajdziecie w tym przepisie ------> Biszkopt z 2 jajek, Cienkie blaty

Składniki:

  • 2 białka ubić na sztywno
  • 1/3 szkl cukru - ciągle ubijając dodać:
  • 2 żółtka z łyżką wody
  • Wszystko razem wymieszać łyżką z:
  • 1/3 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli do białek


Wykonanie:
Białka ubijam na sztywno, wsypuję cukier i miksuję do momentu aż cukier przestanie "chrupać" na koniec dodaję żółtka. Do masy jajecznej przesiewam przez sitko mąki, proszek do pieczenia i mieszam łyżką szybko, energicznie, ruchami od  dna,aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150-180 stopni ok 25-30 minut.
Idealnie nadaje się na spody do serników na zimno, albo jako blaty do tortów.
Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Wlasnie pieke z tego przepisu zobaczymy co wyjdzie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki! Na pewno wyjdzie! Czekam na relacje z efektów :)

      Usuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger