czerwca 16, 2013

Sernik z Truskawkami

 
Nie macie pojęcia jak ten sernik pachnie! Cuuudownie, sernik w piekarniku, a po kuchni rozchodzi się zapach wanilii i truskawek. Mmmm :) Przepis z jednego z moich ulubionych blogów, oczywiście z Śladami Słodkiej Babeczki. Przepis od razu mi się spodobał - mało składników i wielka miska truskawek w mojej lodówce:) Smaku nie da się opisać! Jeszcze jakby tego było mało, to świeże truskawki i mięta świetnie współgra ze smakiem sernika! 




SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ 23 CM:

Spód ciasteczkowy:

  • 150 g ciastek Petit Beurre
  • 70 g masła
  • 1 łyżka kakao gorzkiego
Ciastka i kakao zmiksowałam w malakserze. Potem dodałam rozpuszczone masło i wszystko razem wymieszałam. Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia, a boki wysmarowałam masłem. Spód ciasteczkowy wyłożyłam do tortownicy, "udeptałam" łyżką i włożyłam do lodówki:)


Masa serowa:
  • 700 g sera białego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 duże jajka
  • ok. 400 g truskawek


Wykonanie:
Ser wrzuciłam do miski i dokładnie zmiksowałam. Następnie wsypałam cukier, cukier waniliowy i ekstrakt z wanilii, znowu zmiksowałam, po czym dodałam budyń. Na koniec wybijałam po jednym jajku, miksując po każdym. Starałam się nie miksować zbyt długo, tylko do połączenia składników. Masę serową wylałam na spód ciasteczkowy przygotowany chwilę wcześniej.
Truskawki przekroiłam na połówki i przed położeniem na masę serową delikatnie dociskałam do ręcznika papierowego. 
Pieczenie: Sernik włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zgodnie z zaleceniami autorki tego przepisu piekłam 20 minut, a po tym czasie temperaturę zmniejszyłam do 140 stopni i piekłam kolejne 50 minut. Po tym czasie wyłączyłam piekarnik i studziłam w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Gdy już był całkiem zimny wstawiłam go na noc do lodówki.



Dodatkowo:
  • kilka świeżych truskawek
  • kilka listków świeżej mięty
  • "trochę" śmietany kremówki 30%
  • cukier puder do smaku

Kremówkę ubiłam z cukrem pudrem. Napisałam trochę, bo nie wiem ile wlałam:) Potrzebujemy nie dużo, tylko na kilka kleksów. Cukier puder do smaku. Wierzch sernika jak widać udekorowałam bitą śmietaną, truskawkami i miętą.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)



3 komentarze:

  1. Musiał być pyszny, bo wygląda niesamowicie :)

    http://www.katarzynagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że sernik przypadł Ci do gustu. Wygląda super!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie! Musiał pachnieć bosko :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger