- 4-6 filety z sardeli anchois (użyłam ze sklepu Mantini)
- 2 nieduże garście rukoli
- 3 ząbki czosnku
- 2 małe strąki suszonej papryczki chili
- makaron spaghetti (użyłam A`la Italiana Spaghetti Czanieckie Makarony)
- 1/4 szklanki oliwy extra vergine
- świeżo mielony pieprz
- 2 pomidory suszone w oleju słonecznikowym czosnkiem i czarnuszką
- nitki chili do dekoracji
Wykonanie:
W dużym garnku wstawiamy dobrze osoloną wodę na makaron. W czasie, w którym makaron nam się gotuje, my spokojnie możemy zająć się wokiem, do którego wlewamy oliwę z oliwek, na rozgrzaną dodajemy fileciki anchois i drobno pokrojony czosnek, oraz posiekaną papryczkę chili. Smażymy do czasu aż fileciki anchois się rozpuszczą. W momencie, w którym makaron dogotowuje się wrzucamy do garnka rukolę i gotujemy jeszcze 2 minuty. W tym czasie dodajemy pokrojone pomidory i smażymy jeszcze chwilę. Na koniec pozostaje nam odcedzić makaron z rukolą, wyłożyć do woka i dobrze wymieszać, smażąc chwilkę. Makaron wykładamy do talerzy i podajemy na ciepło.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
/*post zawiera lokowanie produktu - Wok linii Granitium firmy Ballarini/