- 13 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 szklanki mąki pszennej typ 0 (użyłam tej ze sklepu Mantini)
- 3/4 szklanki mąki pszennej typ 450
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/3 łyżki cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 4 wędzone szprotki
- ok. 10 plasterków salami
- ser żółty
- sos czosnkowy light z ogórkiem dla leniwych :)
- sos pomidorowy
Placek posmarowałam sosem pomidorowym, na który mój syn poukładał sobie plasterki salami i kilka wędzonych szprotek. Wszystko zasypał serem żółtym startym na tarce o grubych oczkach. Piekliśmy pizzę w piekarniku nagrzanym do 220-240 stopni przez około 20 minut.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
Wygląda pysznie poza sosem! Sos i ketchup na pizzy to istna profanacja tego dania!
OdpowiedzUsuńWiesz, nigdy w ten sposób nie myślałam o pizzy i wiesz co? Następnym razem zrobię pizzę bez sosów i sprawdzę, jaka opcja mi bardziej posmakuje :) Pozdrawiam.
Usuń