Składniki na 2 osoby:
- 1 mały jogurt naturalny
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1/2 ogórka
- sól
- cukier
Wykonanie:
Będzie prosto, szybko i mało skomplikowanie, czyli tak jak lubię. Wy pewnie też :) Więc jak to było? Otóż, jogurt wlałam do miseczki, obrane ząbki czosnku przecisnęłam przez praskę i wrzuciłam do jogurtu. Ilość ząbków czosnku jest uzależniona od naszych preferencji smakowych, chodzi tu o natężenie smaku czosnku :) Co dalej? Ogórek. Tak musiałam go obrać, wydrążyć miąższ i pokroić w drobną kosteczkę. Na koniec wsypałam posiekany koperek, może być mrożony i doprawiłam solą i odrobiną cukru. Wszystko razem wymieszałam, odstawiłam do lodówki, aby się przegryzło :) W lodówce sos siedział do chwili, w której wyciągnęłam upieczoną już pizzę. Jednego razu trzymałam taki sos około 24 godzin w lodówce i też był ok.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
Tu sos, o którym mowa z Plackiem drożdżowym z duszoną cebulą i wędzonymi szprotami.
A tu na Pizzy z salami i wędzonymi szprotami.