lutego 12, 2015

Pączki Serca z Dżemem Malinowo - Miętowym


A kto powiedział, że pączki muszą być okrągłe? Nikt! Dlatego Blondynka postanowiła wykorzystać tą lukę i zrobiła pączki w kształcie serca. A co! Kto mi zabroni? :) Dlaczego nie na każdym pączku jest skórka pomarańczowa? Dlaczego jak jest to jest jej tak mało? Heh, proste! Ja lukrowałam, a mój Alex sypał skórką, a że za skórką nie przepada, to sypał albo za mało, albo wcale. Przewidziałam to, he he. Jak nie widział, w ciasto zagniotłam dużą garść kandyzowanej skórki cytrynowej, hi hi hi :) Dziecko na pączki ze skórką mówi "pączki ze skwarkami". Dla mnie idealne! Mi tam skórka nie przeszkadza. Oczywiście pączki nadziane! Oj dobrze nadziane, bo nadziewaliśmy je oboje. Czym? Pamiętacie Dżem Malinowo Miętowy, który robiłam w lecie? Tak, właśnie tym dżemem nadzialiśmy pączusie. Mmmm.... oj warto było robić ten dżem. Cudowne! Ten przepis jest już ze mną od 4 lat, pochodzi ze strony Moje Wypieki. Wychodzę z założenia, że skoro jest coś idealne, to po co to zmieniać. Nie zmieniałam i nie zamierzam. Przepisów na pączki jest tysiące, ale ten musicie, koniecznie wykorzystać, a sami zobaczycie, że trudno będzie Wam powrócić do innych pączków! Aaaa i mają wadę....... zjesz jednego, a potem jeszcze jednego i trudno poprzestać na jednym :)

Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt.



Składniki na ok. 40 sztuk:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 - 150 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 100 g masła
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii 
  • 40 ml spirytusu lub wódki
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny (ja użyłam kandyzowaną skórkę cytrynową)
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

Wykonanie:
Z 200 g mąki, drożdży i połowy szklanki ciepłego mleka zrobiłam rozczyn.
Żółtka i jajko zmiksowałam z cukrem na jasną puszystą masę.
Mąkę przesiałam do dużej miski.
Kiedy rozczyn podwoił swoją objętość wlałam go do miski z mąką, wlałam pozostałe mleko, utarte jajka, sok z cytryny, nie miałam spirytusu, więc wlałam kieliszek wódki, wsypałam sól i dodałam ziarenka z laski wanilii. Wszystko razem wymieszałam i długo wyrabiałam. Kiedy ciasto przestało mocno kleić się do dłoni wlałam rozpuszczone masło i wyrabiałam do momentu, w którym ciasto przestało się błyszczeć. Na końcu wsypałam kandyzowaną skókę cytrynową i wgniotłam ją w ciasto.Ciasto przełożyłam do miski opruszonej mąką i odstawiłam do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, miskę przykryłam ściereczką. Jak ciasto wyrosło, wyrobiłam je jeszcze przez chwilę i na mocno obsypanym mąką blacie rozwałkowałam ciasto na grubość 1 cm i foremką do ciastek wycinałam serca, które przykryła ściereczką i zostawiłam do wyrośnięcia. Smażyłam je z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Usmażone pączki wykładałam na talerze wyłożone ręcznikami papierowymi. Szprycą do nadziewania nadziałam ciepłe pączki dżemem malinowo - miętowym i oblałam lukrem. Na koniec posypując kandyzowaną skórkę pomarańczową.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

2 komentarze:

  1. Śliczne!
    Ja na swoim blogu 2 lata temu też miałam pączki w kształcie serca :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo, już biegnę do Ciebie, aż zerknę :)

      Usuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger