marca 31, 2015

Ciasto jak 3 BIT


Dziecko o tego 3 BIT`a prosiło mnie już od bardzo dawna. Ja nie wiem dlaczego zwlekałam z tym ciastem tak długo, nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Wykonanie go można rozłożyć na dwa etapy, najpierw kajmak i budyń, a na drugi dzień bita śmietana. Ciasto jest mega słodkie, mi wystarczyły dwie łyżeczki, ale mojemu synowi nie wystarczyły. Był zachwycony! Jak widać ciasto prezentuje się całkiem ładnie, bałam się, że przy krojeniu będzie się "ciapać", a tu taka niespodzianka :) Przepis pochodzi z Moje Wypieki.


Składniki na blachę 35*25 cm:
  • ok. 2 opakowania herbatników maślanych pełnoziarnistych
  • 1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym (400 g)
  • 1 puszka masy krówkowej kajmak (400 g)
  • 3 szklanki mleka (750 ml)
  • 3/4 szklanki cukru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 125 g masła
  • 4 łyżki maki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 600 ml śmietany kremówki 36% + 1 łyżka cukru pudru
  • gorzka czekolada starta na tarce p drobnych oczkach do oprószenia

Wykonanie:
Formę o wymiarach 25x35 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, aby potem łatwo mi go było wyciągnąć z formy.
Dni formy wyłożyłam herbatnikami. Masy krówkowe wyłożyłam do rondelka, podgrzałam lekko i wymieszałam razem. Wylałam je na spód z herbatników. Na kajmaku ułożyłam kolejną warstwę ciastek. Następnie zajęłam się budyniem.

BUDYŃ:
Dwie szklanki mleka zagotowałam razem z cukrem, masłem i ziarenkami z laski wanilii. Jedną szklankę mleka zmiksowałam z jajkami i mąkami. Do gotującego się mleka wlałam zmiksowane mleko z jajkami i mąkami i gotowałam chwilkę porządnie mieszając, a tak dokładnie to miksując mikserem na średnich obrotach :) Do gorącego budyniu włożyłam masło i zmiksowałam. Gorący i gęsty budyń wylałam na drugą warstwę ciastek i na budyń wyłożyłam trzecią i ostatnią warstwę ciastek. Czyli mamy to w takiej kolejności licząc od dołu: ciastka, kajmak, ciastka, budyń, ciastka :) Blachę przykryłam folią spożywczą i wstawiłam na noc do lodówki. Następnego dnia ubiłam kremówkę z łyżką cukru pudru i wyłożyłam na te wszystkie warstwy w formie :) Wierzch posypałam gorzką czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach. I teraz albo można kroić i jeść, albo wstawić do lodówki i czekać na gości :)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


8 komentarzy:

  1. Zachwycające ciacho - nie tylko dla dzieci! Chętnie poczęstowałabym się do kawy! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędnie słodkie, ale za to jakie pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wcale nie trzeba dawac dwóch mas krowkowych....

    OdpowiedzUsuń
  4. Wystawrczy jedna puszka i to najlepiej mleko skondensowane slodzone (gotować 3 h). A zamiast smietay kremówki, która bedzie sztywna dopiero po trzymaniu placka w zamrazarce inaczej sie bedzie rozlewac smietana lepiej uzyc 2 snieżek i smietanfix :) slodsze i lepszy efekt

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam chodziło o grubszą warstwę kajmaku i dwie puszki były zamierzone, a chemicznych ulepszaczy do kremówki praktycznie nie używam,kremówkę wystarczy dobrze ubić i się nie rozlewa, ja nie mam z tym problemu. Pozdrawiam ;)

      Usuń
    2. Dobre... śnieżki ze smietanfixem - to może od razu lepiej iść do cukierni i kupić sobie chemiczne ciasto. Porządna śmietana dobrze ubita nie potrzebuje zamrażarki.
      A gotowanie puszki z mlekiem to niezdrowy przeżytek, tak się robiło w czasach, gdy firmy nie produkowały gotowego kajmaku. Wystarczy wybrać taki, w składzie którego jest po prostu mleko i cukier. Albo po prostu zrobić go samemu.

      Usuń
  5. a gdzie maslo dodalas 125g ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, cenna uwaga, przeoczyłam. Do gorącego budyniu włożyłam masło , zmiksowałam szybko i gorący budyń z masłem wylałam na herbatniki. Masa identyczna jak przy cieście Królewicz. Dziękuję, już poprawiłam opis.Pozdrawiam

      Usuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger