- 2 szklanki mleka (500 ml)
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30% (250 ml)
- 5 żółtek
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu Cejlońskiego (jeśli dodasz zwykły cynamon, dodaj go max. półtorej łyżeczki)
- 200- 300 g zmiksowanych wiśni
- syrop cynamonowy
- *opcjonalnie bezy cynamonowe
Lody można wykonać również bez maszyny do lodów, jednak konsystencja i puszystość będzie się trochę różnić od tej po maszynie do lodów. Przy metodzie bez maszyny po prostu masę lodową wkładamy do zamrażarki i przez 3 godziny mrożenia co 30 minut musimy wyciągnąć pojemnik z lodami i przemiksowywać mikserem lub przemieszać łyżką.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
Mmm... nigdy nie jadłam cynamonowych:)
OdpowiedzUsuńTe są na żółtkach, ale na blogu znajdziesz również lody cynamonowe bez jajek :)
Usuń