lipca 23, 2015

Sernik Jagodowy - pieczony!


Serniczek. Jak my lubimy pieczone serniczki. Ten kolor, a smak? Cudnie! Wykonanie banalnie proste. Wszystkie składniki do jednej miski, zmiksować i gotowe! Pieczenie, a potem najtrudniejszy etap, na noc do lodówki. Jak tu się powstrzymać, aby nie uszczknąć chociaż kawałeczek? Spokojnie, powstrzymaliśmy się :) Jedyne co nie poszło zgodnie z planem to moja głupota wygrała. Chciałam na śmietanie zrobić wzorki widelcem, ale robiłam to przy otwartym piekarniku, sparzyłam dłoń i zamiast wzorku powstało rozmazane fioletowe tło, ale co tam! Nie ma się czym przejmować :) Upiekę następny i pokażę innym razem ;) W każdym bądź razie sernik pyszny i wart upieczenia. Źródło: Moje Wypieki.


 Składniki na tortownicę 23 cm:

SPÓD:
  • 150 g ciastek pełnoziarnistych
  • 50 g roztopionego masła
Ciastka wrzuciłam do malaksera, zmiksowałam na proszek, dodałam roztopione masło i jeszcze chwilkę zmiksowałam. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia wypuszczając nadmiar poza tortownicę. Masę ciasteczkową wyłożyłam do tortownicy i pokryłam nią spód i boki formy, wstawiłam do lodówki.


POLEWA ŚMIETANOWA:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksowałam.


MASA SEROWA:
  • 750 g twarogu półtłustego lub tłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (użyłam domowego)
  • 220 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 250 g jagód (zmiksowanych , można przetrzeć przez sitko, ale ja tego nie robiłam)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki umieściłam w misce i wszystko razem zmiksowałam do połączenia się składników. Nie miksowałam zbyt długo, żeby nie napowietrzyć masy, bo potem sernik mocno by wyrósł i gwałtownie opadł. Zmiksowaną masę serową wlałam do tortownicy na spód ciasteczkowy. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piekłam przez około 60 minut. Każdy piekarnik jest inny i możecie pieczenie przedłużyć do 75 minut. Wierzch ma być sprężysty. Po tym czasie na upieczony sernik wylałam polewę śmietanową, wyrównałam i piekłam jeszcze 10 minut. Potem wyłączyłam piekarnik i studziłam sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik wstawiłam do lodówki na całą noc, chodzi tu aby sernik chłodził się przez 12 godzin. Potem tylko udekorowałam świeżymy jagodami i listkami mięty.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)



Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger