Serniczek. Jak my lubimy pieczone serniczki. Ten kolor, a smak? Cudnie! Wykonanie banalnie proste. Wszystkie składniki do jednej miski, zmiksować i gotowe! Pieczenie, a potem najtrudniejszy etap, na noc do lodówki. Jak tu się powstrzymać, aby nie uszczknąć chociaż kawałeczek? Spokojnie, powstrzymaliśmy się :) Jedyne co nie poszło zgodnie z planem to moja głupota wygrała. Chciałam na śmietanie zrobić wzorki widelcem, ale robiłam to przy otwartym piekarniku, sparzyłam dłoń i zamiast wzorku powstało rozmazane fioletowe tło, ale co tam! Nie ma się czym przejmować :) Upiekę następny i pokażę innym razem ;) W każdym bądź razie sernik pyszny i wart upieczenia. Źródło: Moje Wypieki.
Składniki na tortownicę 23 cm:
SPÓD:
- 150 g ciastek pełnoziarnistych
- 50 g roztopionego masła
Ciastka wrzuciłam do malaksera, zmiksowałam na proszek, dodałam roztopione masło i jeszcze chwilkę zmiksowałam. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia wypuszczając nadmiar poza tortownicę. Masę ciasteczkową wyłożyłam do tortownicy i pokryłam nią spód i boki formy, wstawiłam do lodówki.
POLEWA ŚMIETANOWA:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksowałam.
MASA SEROWA:
- 750 g twarogu półtłustego lub tłustego, dwukrotnie zmielonego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (użyłam domowego)
- 220 g drobnego cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 250 g jagód (zmiksowanych , można przetrzeć przez sitko, ale ja tego nie robiłam)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki umieściłam w misce i wszystko razem zmiksowałam do połączenia się składników. Nie miksowałam zbyt długo, żeby nie napowietrzyć masy, bo potem sernik mocno by wyrósł i gwałtownie opadł. Zmiksowaną masę serową wlałam do tortownicy na spód ciasteczkowy. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piekłam przez około 60 minut. Każdy piekarnik jest inny i możecie pieczenie przedłużyć do 75 minut. Wierzch ma być sprężysty. Po tym czasie na upieczony sernik wylałam polewę śmietanową, wyrównałam i piekłam jeszcze 10 minut. Potem wyłączyłam piekarnik i studziłam sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik wstawiłam do lodówki na całą noc, chodzi tu aby sernik chłodził się przez 12 godzin. Potem tylko udekorowałam świeżymy jagodami i listkami mięty.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
Pysznie :)
OdpowiedzUsuńNa jakiej wielkości tortownicę jest przepis?
OdpowiedzUsuńPod opisem jest nagłówek składniki i tam pisze dokładnie :) Sernik robiłam w tortownicy o średnicy 23 cm :)
UsuńAle ślepa jestem 😃 a jeśli chciałabym na 28 cm, to o ile trzeba zwiększyć składniki?
OdpowiedzUsuńJeśli ja osobiście miała ryzykować to znając siebie zrobiłabym z podwójnej porcji. Jednak najbezpieczniej będzie jak zrobić z półtorej porcji i koniecznie napisz jak Ci poszło ;)
UsuńCzy wyjdzie mi z mrożnych jagód czy muszą być świeże ?
OdpowiedzUsuńOczywiście, rozmrożone jagody zmiksuj i gotowe ;)
UsuńŚwietny przepis! Sernik zniknoł w jeden dzień :) Jakich konkretnie ciastek używasz do spodu?
OdpowiedzUsuńZwykle ciastka kupuję w Biedronce Bonitki maślane, czasami Bonitki maślane kakaowe lub pełnoziarniste.
Usuń