lipca 23, 2015

Sernik Jagodowy - pieczony!


Serniczek. Jak my lubimy pieczone serniczki. Ten kolor, a smak? Cudnie! Wykonanie banalnie proste. Wszystkie składniki do jednej miski, zmiksować i gotowe! Pieczenie, a potem najtrudniejszy etap, na noc do lodówki. Jak tu się powstrzymać, aby nie uszczknąć chociaż kawałeczek? Spokojnie, powstrzymaliśmy się :) Jedyne co nie poszło zgodnie z planem to moja głupota wygrała. Chciałam na śmietanie zrobić wzorki widelcem, ale robiłam to przy otwartym piekarniku, sparzyłam dłoń i zamiast wzorku powstało rozmazane fioletowe tło, ale co tam! Nie ma się czym przejmować :) Upiekę następny i pokażę innym razem ;) W każdym bądź razie sernik pyszny i wart upieczenia. Źródło: Moje Wypieki.


 Składniki na tortownicę 23 cm:

SPÓD:
  • 150 g ciastek pełnoziarnistych
  • 50 g roztopionego masła
Ciastka wrzuciłam do malaksera, zmiksowałam na proszek, dodałam roztopione masło i jeszcze chwilkę zmiksowałam. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia wypuszczając nadmiar poza tortownicę. Masę ciasteczkową wyłożyłam do tortownicy i pokryłam nią spód i boki formy, wstawiłam do lodówki.


POLEWA ŚMIETANOWA:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksowałam.


MASA SEROWA:
  • 750 g twarogu półtłustego lub tłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (użyłam domowego)
  • 220 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 250 g jagód (zmiksowanych , można przetrzeć przez sitko, ale ja tego nie robiłam)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki umieściłam w misce i wszystko razem zmiksowałam do połączenia się składników. Nie miksowałam zbyt długo, żeby nie napowietrzyć masy, bo potem sernik mocno by wyrósł i gwałtownie opadł. Zmiksowaną masę serową wlałam do tortownicy na spód ciasteczkowy. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piekłam przez około 60 minut. Każdy piekarnik jest inny i możecie pieczenie przedłużyć do 75 minut. Wierzch ma być sprężysty. Po tym czasie na upieczony sernik wylałam polewę śmietanową, wyrównałam i piekłam jeszcze 10 minut. Potem wyłączyłam piekarnik i studziłam sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik wstawiłam do lodówki na całą noc, chodzi tu aby sernik chłodził się przez 12 godzin. Potem tylko udekorowałam świeżymy jagodami i listkami mięty.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)



9 komentarzy:

  1. Na jakiej wielkości tortownicę jest przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pod opisem jest nagłówek składniki i tam pisze dokładnie :) Sernik robiłam w tortownicy o średnicy 23 cm :)

      Usuń
  2. Ale ślepa jestem 😃 a jeśli chciałabym na 28 cm, to o ile trzeba zwiększyć składniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ja osobiście miała ryzykować to znając siebie zrobiłabym z podwójnej porcji. Jednak najbezpieczniej będzie jak zrobić z półtorej porcji i koniecznie napisz jak Ci poszło ;)

      Usuń
  3. Czy wyjdzie mi z mrożnych jagód czy muszą być świeże ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, rozmrożone jagody zmiksuj i gotowe ;)

      Usuń
  4. Świetny przepis! Sernik zniknoł w jeden dzień :) Jakich konkretnie ciastek używasz do spodu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykle ciastka kupuję w Biedronce Bonitki maślane, czasami Bonitki maślane kakaowe lub pełnoziarniste.

      Usuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger