września 23, 2015

Krój Gotuj, WOW - ale książka!


Dolce Vita (słodkiego, szczęśliwego życia), tłumaczenie mamy, ale co to oznacza i skąd się to wzięło? Włochy Kochani! Miłość do jedzenia tej narodowości to nie tylko miłość do gotowania, ale to cała kultura jedzenia, szacunku i sztuki tworzenia. Nie powinno się jadać samotnie, ale wspólnie, rodzinnie, wśród przyjaciół i wspólny posiłek powinien trwać nie mniej niż dwie godziny. Składać się z :
  • antipasti (małe przystawki)
  • il primo (pierwsze danie, pasta)
  • il secondo (drugie danie, mięso, ryby, bądź same warzywa)
  • insalata (sałatka)
  • formaggi e frutta (ser i świeże owoce sezonowe)
  • dolce (deser)


Klimat podczas jedzenia, szacunek do jedzenia, używanie wyłącznie świeżych i sezonowych produktów. Włosi bazują głównie na swoich regionalnych produktach. Nie zmieniają swoich kultowych potraw, bo wychodzą z założenia, że nie ma sensu zmieniać tego co jest idealne. Wolą skupić się na poszukiwaniach najświeższych i na jak najlepszej jakości towarów poszukując je na lokalnych ryneczkach. Podoba mi się wiele rzeczy w tym klimacie, skupię się tylko na kilku. Szacunek do jedzenia, zakupy na lokalnych rynkach to zarówno i oszczędność, ale przede wszystkim szacunek do rodaków i wspieranie lokalnych handlarzy, w zamian otrzymują najwyższej jakości produkt. Stałe i niezmienne potrawy, które różnią się jedynie pewnymi niuansami, w zależności w jakim regionie Włoch są przygotowywane. Włosi Carbonarę mają jedną, Pesto, Tiramisu, Cantucci itp. mają jedną wersję! A nie tak jak widzę często u nas potrawy, które z oryginałem łączy tylko nazwa, bo w składnikach niestety. Kiedyś sama popełniałam takie grzeszki, ale od dłuższego czasu szanuję oryginał i jak robię to się go trzymam, a jak coś zmieniam lub podmieniam składniki, po prostu piszę inną nazwę, bo to już nie jest oryginał. Na koniec wspólne biesiadowanie nadaje klimat zarówno potrawom jak i atmosferze jaka panuje wśród biesiadujących, łamanie chlebem i wiele innych fajnych zachowań jakie moglibyśmy wprowadzić do naszych domów. Sama wiem jak świetnie smakuje pizza kiedy razem z synem siadamy na kanapie i zajadamy się, kawałek po kawałku, znika jedna, czasami dwie. A jak sama mam jeść podobną pizzę, to już nie jest to samo, niby pyszna, ale brakuje , no właśnie towarzystwa :)



A wiecie, że każdy region Włoch ma swoje wyroby, z których słynie? Który słynie z nabiału? Który z oliwy? Który słynie z najlepszych nadziewanych pierożków? A który z najlepszych owoców morza? Tego celowo nie napiszę, bo warto przeczytać o tym i wielu innych ciekawostkach w książce "Krój, Gotuj, WOW" wydawnictwo Insignis.



No właśnie Włochy Włochami, a tu książkę mam przecież. Tak więc Jest to duża, solidnie wykonana książka w miękkiej, ale grubej oprawie. Ja jestem zachwycona pomysłem, treścią i szatą graficzną. Książka w formie komiksu! Rewelacja! Mało tego zawiera mnóstwo świetnie opisanych ciekawostek, o których wspomniałam na początku. 50 oryginalnych włoskich przepisów wyrażonych w obrazkach i krótkich opisach. Drodzy Panowie, będziecie zachwyceni! Przepisy, w których nie ma żadnych dla Was nudnych i skomplikowanych opisów, jesteście wzrokowcami, a tam obrazki, jasne i czytelne! Książka dla Blondynek i dla każdego, bo są tam potrawy i łatwe i te bardziej skomplikowane, ale wszystkie wyrażone w obrazkach. Nikt nie wpadnie w kompleksy, że potrawa tak ładnie wykonana, bo tu nie ma zdjęć, są animowane obrazki,czyli w jaki sposób ułożysz danie na talerzu zależy od Twojej wyobraźni! Zabawne sugestie typu "nie spal masła, ani szałwii" :) Jasne i czytelne polecenia! Podzielona jest na kilka części: Przystawki, Makarony, Dania Główne, Wypieki i Desery, Extra Info. To jest pierwsza książka kulinarna, którą przeczytałam od deski do deski za jednym podejściem, mało tego po przeczytaniu od razu miałam ochotę pobiec do kuchni i ugotować z niej nie jedno danie, ale co najmniej 40! Moje zapędy jednak ostudził brak czasu i jak na razie zrobiłam pizzę, ale nie ściśle z przepisu, ale zaczerpnęłam pomysł, bo ten egzemplarz to kopalnia inspiracji. To właśnie z ta książka oświeciła mnie, że Pizza Margherita to nie taka jaką spotykamy w naszych pizzeriach (sos pomidorowy i ser) tylko pokrojone w kostkę pomidory, oliwa i mozzarella! Nie macie pojęcia jakie to jest pyszne i ta oliwa! Proste, a takie pyszne! Zaskoczeniem było również to, że mój syn, który lubi zjeść, czasami coś ugotuje, ale nie jest to jego pasją sięgnął po książkę i zrobił mi listę dań, które powinnam przygotować z tej książki. I wiecie co? Za kilka dni będzie Dzień Chłopaka, więc tak sobie pomyślałam, że to będzie świetny prezent dla Waszych mężczyzn. Po takiej lekturze myślę, że chętnie pójdą do kuchni przygotować Wam coś pysznego i nie będą musieli pytać jak i co zrobić, bo tam wszystko jest dokładnie narysowane! 



Nie byłabym sobą, gdybym się do czegoś nie przyczepiła, Więc czynię to w tym momencie. Otwarta książka po położeniu na blacie zamyka się, trzeba po bokach coś położyć, aby podczas gotowania nie zamknęła się, ale taką wadę da się przeżyć. Na koniec powiem, że premierę ma 23 września, ale już teraz można ją kupić w wydawnictwie Insignis.

SERDECZNIE pozdrawia WAS
Wasza BLONDYNKA :)


2 komentarze:

  1. Apropo zamykania książki: http://dompelenpomyslow.pl/wp-content/uploads/2014/11/tumblr_mhbqxtkG301qe5qhfo1_1280.jpg

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajna książka. Właśnie taką wygrałam w jednym z konkursów internetowych. Mam nadzieję, że szybko dojdzie :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger