września 06, 2015

Tarta z Mascarpone i Figami na Żytnim Spodzie


Zarówno w centrach handlowych jak i w kuchni bywa tak, że widzisz coś i nie możesz przestać o tym myśleć. Musisz to mieć koniecznie, jak najszybciej! Tak było z tą tartą. Takie zestawienie zobaczyłam po raz pierwszy na Instagram u Pauli z Just My Delicious. Normalnie nie mogłam oderwać wzroku od jej tarty. Potem jak możecie się domyśleć poszło szybko. Wizyta w Biedronce, zapakowanie ko koszyka kilku fig, mascarpone i do domu. Niedziela? No to co! Upiekłam. Wyszło fajnie, bo spód jest niesłodki i taki żytni, a serek wzbogaciłam sobie kremówką, oczywiście słodki i figi, a cały smak podbiły pojawiające się gdzieniegdzie jeżyny. Jest to coś innego i dla mnie rewelacja, bo nie jest mega słodkie. Po pierwszym kęsie pomyślałam, hmm dziwne takie. Mocno czuć żytni smak, totalnie niesłodki spód, krem słodki i figi.... Po drugim, dobre....... Nawet nie wiedziałam kiedy a siedziałam i odłamywałam kawałki ciasta, nabierając nim krem i kawałek figi lub jeżynę, potem to już całkiem odleciałam, bo i palce oblizywałam i w ogóle jak prosiak :) I tak sobie siedzę jedną ręką piszę, a palce drugiej oblizuję z kremu, bo ta ręka non stop ucieka mi w stronę talerzyka :) Aaaa, jeśli nie jesteś gotowa na "nowe", a lubisz klasyczne smaki , tartę zrób na słodkim klasycznym kruchym cieście. Choć taka odmiana jak ta, jest całkiem sympatyczna i ja nie zamienię spodu na innym, bo wtedy według mnie tarta zrobiłaby się mega słodka i lekko mdła?



Spód:
  • 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 100 g masła
  • 1/4 szklanki wody (60 ml)
Wszystkie składniki szybko zagniotłam w jednolite ciasto, które owinęłam folią spożywczą i włożyłam do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyciągnęłam ciasto z lodówki, rozwałkowałam cienko i wyłożyłam nim formę tak zwaną keksówkę. Oczywiście można wyłożyć do okrągłej formy, ja dziś piekłam dwie tarty, a dysponuję jedną taką formą, dlatego też poradziłam sobie keksówką :) Wracając do przepisu, to wyłożoną ciastem formę włożyłam ponownie do lodówki na kolejne 30 minut, Potem widelcem podziurkowałam spód i piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut. Odstawiłam do wystudzenia.


Dodatkowo:
  • świeże figi
  • świeże jeżyny

Krem :
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki 30% 
  • 1 łyżka cukru pudru
Wszystkie składniki umieściłam w misce i wszystko razem miksowałam do momentu, w którym mieszadła pozostawiały wyraźny ślad na kremie. Czyli do zgęstnienia. Nie można miksować zbyt długo, bo krem może się zważyć. Krem przełożyłam do rękawa cukierniczego i na całkowicie wystudzonym spodzie zrobiłam takie wzorki. Na kremie ułożyłam figi i kilka świeżych jeżyn. Potem wszystko do lodówki, a po około godzince na talerzyk i ....
Tartę przechowujemy max 2 dni w lodówce.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


3 komentarze:

  1. Wygląda pięknie i smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a jak się kroi? chodzi mi o ładne kawałki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto, ja kroiłam sobie konkretny kawałek jak widać na jednym zdjęciu, łamałam boki, maczałam w kremie i w ogóle totalna rozpusta. Gdybyś chciała pokroić gościom, to tarta jest wąska, a długa więc proponowałabym paski, a przed krojeniem proponuję podzielić figi na osobne cząstki i poukładać je na kawałki. Tylko pamiętaj, to nie jest typowo słodki wypiek, a dziś dodam, że na drugi dzień jest jeszcze lepsza :D

      Usuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger