października 10, 2015

"Niedźwiedzie"Ziemniaki Pieczone z Jajkiem Sadzonym i Twarogiem


Kiedy ogarnia mnie leń smażę jajka sadzone, piekę ziemniaki, dlaczego nie smażę? Bo po pieczonych jest mniej mycia naczyń :D A jak pieczone, to z twarogiem, tak jak jadałam na ogniskach. Dziś więc prosty i szybki przepis, pewnie bardzo popularny w każdym domu. W moim też. 

Jakiś czas temu kupiłam sobie wykrawacz do nadziewanych ziemniaków, nie drogi i jak dla mnie bardzo funkcjonalny. Cholernie ostry szpic i to kółeczko, które wycina spirale. Łatwy w myciu. No i przede wszystkim mało skomplikowany w użyciu, nie trzeba nic umieć, tylko wbić w ziemniaka o kręcić, a potem wykręcić i gotowe :) Sprawdziłam go na małych ziemniakach, czy da radę, bo w dużych to żadna filozofia. Spokojnie dał radę! Przejdźmy do rzeczy.



Składniki:
  • jajka 
  • odrobina tłuszczu do jajek sadzonych
  • 250 g sera białego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • kilka ziemniaków
  • olej lub oliwa z oliwek
  • czosnek niedźwiedzi
  • śmietana 18%



Wykonanie:
Ziemniaki wyszorowałam pod bieżącą wodą, osuszyłam i z pomocą wykrawacza do ziemniaków wydrążyłam spirale. Zarówno spirale jak i wydrążone ziemniaki przy pomocy pędzelka posmarowałam olejem, posoliłam i oprószyłam czosnkiem niedźwiedzim. Poukładałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekłam około 30 minut, ale czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków. Kochani, po prostu pilnujemy, żeby nie spalić, a stan wypieczenia sprawdzamy wykałaczką.

Biały ser rozgniotłam widelcem, pokroiłam szczypiorek, wsypałam do sera, posoliłam, dodałam śmietanę i wymieszałam wszystko razem.

Jak smażyć jajka? Na rozgrzanym tłuszczu, oczywiście. Smażycie zgodnie z Waszymi upodobaniami. Ja lubię płynne żółtko, a biało ścięte, a mój syn wszystko ścięte, bo płynnego nie tknie, a Wy jaki stopień wysmażenia jajek lubicie?

Kiedy ziemniaki miałam upieczone, wyłączyłam piekarnik, ale nie wyciągałam ich, bo w tym czasie smażyłam jajka, ser miałam przygotowany wcześniej. Do podania, napełniłam upieczone ziemniaki serem, obok jajka i spiralki ziemniaczane.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)




fajne rozwiązanie rączka, która pełni funkcję stojaczka, podstawki?

2 komentarze:

  1. kolejna prosty i przesmaczny obiadek, ale jakże niezwykły poprzez użycie wykrawacza!
    brawo dla tej pięknej Pani!
    M

    OdpowiedzUsuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger