Kiedy ogarnia mnie leń smażę jajka sadzone, piekę ziemniaki, dlaczego nie smażę? Bo po pieczonych jest mniej mycia naczyń :D A jak pieczone, to z twarogiem, tak jak jadałam na ogniskach. Dziś więc prosty i szybki przepis, pewnie bardzo popularny w każdym domu. W moim też.
Jakiś czas temu kupiłam sobie wykrawacz do nadziewanych ziemniaków, nie drogi i jak dla mnie bardzo funkcjonalny. Cholernie ostry szpic i to kółeczko, które wycina spirale. Łatwy w myciu. No i przede wszystkim mało skomplikowany w użyciu, nie trzeba nic umieć, tylko wbić w ziemniaka o kręcić, a potem wykręcić i gotowe :) Sprawdziłam go na małych ziemniakach, czy da radę, bo w dużych to żadna filozofia. Spokojnie dał radę! Przejdźmy do rzeczy.
Składniki:
- jajka
- odrobina tłuszczu do jajek sadzonych
- 250 g sera białego
- 1 pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- kilka ziemniaków
- olej lub oliwa z oliwek
- czosnek niedźwiedzi
- śmietana 18%
Wykonanie:
Ziemniaki wyszorowałam pod bieżącą wodą, osuszyłam i z pomocą wykrawacza do ziemniaków wydrążyłam spirale. Zarówno spirale jak i wydrążone ziemniaki przy pomocy pędzelka posmarowałam olejem, posoliłam i oprószyłam czosnkiem niedźwiedzim. Poukładałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekłam około 30 minut, ale czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków. Kochani, po prostu pilnujemy, żeby nie spalić, a stan wypieczenia sprawdzamy wykałaczką.
Biały ser rozgniotłam widelcem, pokroiłam szczypiorek, wsypałam do sera, posoliłam, dodałam śmietanę i wymieszałam wszystko razem.
Jak smażyć jajka? Na rozgrzanym tłuszczu, oczywiście. Smażycie zgodnie z Waszymi upodobaniami. Ja lubię płynne żółtko, a biało ścięte, a mój syn wszystko ścięte, bo płynnego nie tknie, a Wy jaki stopień wysmażenia jajek lubicie?
Kiedy ziemniaki miałam upieczone, wyłączyłam piekarnik, ale nie wyciągałam ich, bo w tym czasie smażyłam jajka, ser miałam przygotowany wcześniej. Do podania, napełniłam upieczone ziemniaki serem, obok jajka i spiralki ziemniaczane.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
fajne rozwiązanie rączka, która pełni funkcję stojaczka, podstawki?
kolejna prosty i przesmaczny obiadek, ale jakże niezwykły poprzez użycie wykrawacza!
OdpowiedzUsuńbrawo dla tej pięknej Pani!
M
A dziękuję pięknie :)
Usuń