stycznia 02, 2016

Wątróbki Drobiowe z Sosem Czekoladowo- Balsamicznym i Kaszą Bulgur


Wątróbki drobiowe uwielbiam, odkąd przyrządziłam ją z octem balsamicznym z musem z malin w tym temacie idę właśnie w tą stronę. Nie klasyka z cebulką i jabłkiem, ale na rukoli, z owocami i sosami na bazie kremowego octu balsamicznego, to smakuje mi najbardziej, ponieważ są lżejsze i to dla mnie totalnie inny wymiar smaku. Uwielbiam. Wam proponuję chociaż raz przygotować jedną z moich propozycji wątróbkowych, a zakochacie się w takim smaku. Dziś proponuję sos balsamiczny z czekoladą. Dobrze przeczytaliście, właśnie z czekoladą, rewelacja!



Składniki na 2 osoby:
  • kilka wątróbek drobiowych
  • 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
  • 2 garście rukoli
  • mleko do namoczenia wątróbek
  • mąka do obtoczenia wątróbek
  • kilka owoców jeżyn (użyłam mrożone, które wcześniej rozmroziłam)
  • kilka owoców malin (użyłam mrożone, które wcześniej rozmroziłam)
  • 1/2 szklanki kaszy bulgur pszenny
  • 1 szklanka wody (do ugotowania kaszy)
  • sól
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 kosteczki gorzkiej czekolady
  • 100 ml kremowego octu balsamicznego figowego
  • 4 łyżki syropu klonowego

Wątróbki umyłam, oczyściłam i zalałam mlekiem. Kaszę bulgur wsypałam do garnka, zalałam szklanką wody, wsypałam kurkumę i lekko posoliłam. Doprowadziłam do wrzenia, następnie zmniejszyłam płomień, garnek przykryłam i gotowałam do czasu aż kasza wchłonęła wodę. Potem wstawiłam przykryty garnek do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i potrzymałam go tam 10 minut. Rukolę opłukałam.

Po 15 minutach od namoczenia wątróbek zabrałam się za ich smażenie. Obtoczyłam je w mące i smażyłam na rozgrzanym oleju kokosowym.Po usmażeniu wykładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

W czasie, w którym wątróbka się smażyła do rondelka wlałam 100 ml kremowego octu balsamicznego figowego, 4 łyżki syropu klonowego. Doprowadziłam do wrzenia. Zestawiłam rondelek z ognia włożyłam posiekaną czekoladę i rozpuściłam ją mieszając.

Na talerzu ułożyłam opłukaną i osuszoną rukolę, na nią ułożyłam kaszę bulgur, a obok usmażone wątróbki. Całość polałam sosem balsamicznym figowo czekoladowym. Poukładałam owoce i gotowe. 
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

1 komentarz:

  1. Nie musze pisać, że zdjęcia - piękne. Wątróbkę lubię, kaszę bulgur też :) Ale połączenie ciekawe.

    OdpowiedzUsuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger