Wątróbki drobiowe uwielbiam, odkąd przyrządziłam ją z octem balsamicznym z musem z malin w tym temacie idę właśnie w tą stronę. Nie klasyka z cebulką i jabłkiem, ale na rukoli, z owocami i sosami na bazie kremowego octu balsamicznego, to smakuje mi najbardziej, ponieważ są lżejsze i to dla mnie totalnie inny wymiar smaku. Uwielbiam. Wam proponuję chociaż raz przygotować jedną z moich propozycji wątróbkowych, a zakochacie się w takim smaku. Dziś proponuję sos balsamiczny z czekoladą. Dobrze przeczytaliście, właśnie z czekoladą, rewelacja!
Składniki na 2 osoby:
- kilka wątróbek drobiowych
- 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
- 2 garście rukoli
- mleko do namoczenia wątróbek
- mąka do obtoczenia wątróbek
- kilka owoców jeżyn (użyłam mrożone, które wcześniej rozmroziłam)
- kilka owoców malin (użyłam mrożone, które wcześniej rozmroziłam)
- 1/2 szklanki kaszy bulgur pszenny
- 1 szklanka wody (do ugotowania kaszy)
- sól
- 1 łyżeczka kurkumy
- 3 kosteczki gorzkiej czekolady
- 100 ml kremowego octu balsamicznego figowego
- 4 łyżki syropu klonowego
Wątróbki umyłam, oczyściłam i zalałam mlekiem. Kaszę bulgur wsypałam do garnka, zalałam szklanką wody, wsypałam kurkumę i lekko posoliłam. Doprowadziłam do wrzenia, następnie zmniejszyłam płomień, garnek przykryłam i gotowałam do czasu aż kasza wchłonęła wodę. Potem wstawiłam przykryty garnek do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i potrzymałam go tam 10 minut. Rukolę opłukałam.
Po 15 minutach od namoczenia wątróbek zabrałam się za ich smażenie. Obtoczyłam je w mące i smażyłam na rozgrzanym oleju kokosowym.Po usmażeniu wykładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
W czasie, w którym wątróbka się smażyła do rondelka wlałam 100 ml kremowego octu balsamicznego figowego, 4 łyżki syropu klonowego. Doprowadziłam do wrzenia. Zestawiłam rondelek z ognia włożyłam posiekaną czekoladę i rozpuściłam ją mieszając.
Na talerzu ułożyłam opłukaną i osuszoną rukolę, na nią ułożyłam kaszę bulgur, a obok usmażone wątróbki. Całość polałam sosem balsamicznym figowo czekoladowym. Poukładałam owoce i gotowe.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
Nie musze pisać, że zdjęcia - piękne. Wątróbkę lubię, kaszę bulgur też :) Ale połączenie ciekawe.
OdpowiedzUsuń