czerwca 07, 2016

Lody z Masła Orzechowego z Czekoladkami a`la Reese`s



To wszystko przez Instagram! Jak zobaczyłam zdjęcie tych lodów, nie było przeproś. Włączyło mi w głowie "must have!". Poza tym moja intuicja podpowiadała mi, że mój syn będzie zachwycony. I tak też się stało. Te lody są mega pyszne! Mają świetną konsystencję, taką lekko piaskową, ale mimo wszystko kremowe. I jeszcze te czekoladki! Och, normalnie lody, od których nie potrafiliśmy się oderwać. W rankingu mojego syna wylądowały na pierwszym miejscu razem z lodami klonowymi. A co z tymi czekoladkami? To moja wizja czekoladek "Reese`s", nie mam możliwości ich kupić, więc sama robię. Tym razem utoczyłam niewielkie kulki, które oblałam mleczną czekoladą.Wyobrażasz sobie jak trudno było trzymać gotowe czekoladki w lodówce? No wiesz, czekoladki zrobiłam wcześniej, aby potem wmieszać je do ukręconych lodów. Zrobiłam ich więcej, bo jak tu zrobić coś tak pysznego i nie pozwolić dziecku się poczęstować. Tymi czekoladkami Młody częstuje się od razu po pięć. Reasumując, lody robi się bardzo prosto, czekoladki też. Moje zaglądanie na Moje Wypieki, często się kończy takimi przepisami typu "must have, now!" :) Jeśli lubisz masło orzechowe, to koniecznie zrób te lody, koniecznie. Takich lodów to ja jeszcze w życiu nie jadłam, pyszne do kwadratu! 



Składniki:
  • 250 ml mleka (1 szklanka)
  • 250 g masła orzechowego (u mnie domowe masło orzechowe)
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 60 ml (1/4 szklanki) golden syrupu (fajnie słodzi i nie zmienia smaku, w ostateczności możesz użyć miód akacjowy)
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki domowego ekstraktu z wanilii (lub wódki, tu nie będzie czuć alkoholu, tylko dzięki dodaniu ekstraktu lub wódki lody nie zamarzną Ci na kamień, ekstrakt waniliowy też jest na alkoholu przecież)
  • szczypta soli
Dodatkowo:

Sposób przygotowania:
Teraz opowiem Ci jak ja to wszystko zrobiłam. Na początku zrobiłam masło orzechowe według tego przepisu, oczywiście podwoiłam proporcje, gdyż potrzebowałam więcej masła, do czekoladek i do lodów.
Jeśli chodzi o czekoladki to tym razem ze schłodzonego masła ulepiłam niewielkie kulki, które oblałam mleczną czekoladą. Oczywiście wstawiłam do lodówki do zastygnięcia.



Lody. Do rondelka wlałam mleko i mocno podgrzałam, włożyłam do niego masło orzechowe i przy pomocy rózgi mieszałam do momentu rozpuszczenia się masła w mleku, oczywiście podgrzewałam na bardzo małym płomieniu. Jak masło się rozpuściło wsypałam cukier i szczyptę soli, wlałam śmietankę, ekstrakt waniliowy i golden syrup. Wszystko razem wymieszałam podgrzewając, ale nie doprowadzając do wrzenia. Zawartość rondelka wlałam do miski i ostudziłam do temperatury pokojowej, a potem wstawiłam do lodówki na około 12 godzin. Po tym czasie mocno schłodzoną mieszankę wlałam do maszyny do lodów i tu maszyna mieszała mieszankę do momentu zgęstnienia, mieszanka w sumie podwoiła swoją objętość. Masę lodową przelałam do pojemnika, wsypałam pokrojone na kawałki wcześniej zrobione czekoladki, wymieszałam łyżką, przykryłam pojemnik i wstawiłam go do zamrażarki na co najmniej 6 godzin. Po tym czasie lody są odpowiednio zmrożone. 


Po wyciągnięciu pojemnika z lodami pozostaw go na blacie na kilka minut aby lekko zmiękły. Przez dużą ilość czekoladek trochę trudno było nakładać lody łyżką. Mój syn kroił sobie je po dużym kawałku i przekładał do miseczki.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

1 komentarz:

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger