września 19, 2016

Puree z Dyni


W tym roku postanowiłam zrobić większe zapasy mrożonego puree z dyni, bo na zupę dyniową mam ochotę przeważnie zimą. Dodatkowo jedną dynię starłam na tarce, bo chcę w wolnych chwilach piec bułeczki dyniowe, które uwielbiam. Puree zrobiłam ze zwykłej dyni i dyni hokaido. Przy tej drugiej trudno mi było się powstrzymać aby zbyt dużo nie wyjeść na ciepło, przepyszne! Przy okazji powstało Dyniowe Latte, pyszności!



Składniki:
  • dynia 
  • piekarnik
  • dobre chęci

Sposób przygotowania:
Dynię umyłam, wysuszyłam. Przekroiłam na pół, wybrałam pestki (ze zwykłej dyni pestki można uprażyć w piekarniku, z hokaido pestki wyrzucamy). Wydrążone połówki pokroiłam w mniejsze kawałki, coś w stylu ósemek. Poukładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekłam do momentu, w którym widelec wchodził w dynię jak w "masło". Gotową dynię wyciągnęłam z piekarnika i nie chciało mi się czekać aż wystygnie i jeszcze ciepły miąższ oddzieliłam od skóry,umieściłam w dzbanku blendera i zmiksowałam na gładką masę. Puree przełożyłam do woreczków (odmierzyłam 1 szklankę na jeden woreczek) i wystudzone puree w woreczkach włożyłam do zamrażarki. To tyle ;)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

3 komentarze:

  1. Dzień dobry. Mam pytanko, a można w słoiczki? bo nie mam zamrażarki.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można tylko wtedy gotowe słoiczki należy poddać tyndalizacji, czyli trzykrotnej pasteryzacji przeprowadzanej co 24 godziny.

      Usuń
  2. Dziękuję za instrukcje :) A masz może w swoich zbiorach przepis na dynię w zalewie słodko octowej?

    OdpowiedzUsuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger