- ok. 100 g (niepełna szklanka) mąki owsianej - ja dodałam troszeczkę więcej bo chciałam gęściejsze ciasto
- ok. 130 g (pół szklanki) gęstego puree z dyni (u mnie z dyni hokkaido)
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki przyprawy do dań z dyni
- 3-4 słodkie jabłka
- odrobina oleju do smażenia (u mnie nierafinowany olej kokosowy)
Sposób przygotowania:
Ja zaczęłam od przygotowania mąki owsianej, tu wystarczy mielić płatki owsiane w blenderze na drobniutki suchy proszek.
Jak już miałam mąkę gotową, wszystkie składniki wsypałam do miski i wymieszałam wszystko razem, można zmiksować mikserem lub wymieszać kuchenną rózgą.
Jabłka umyłam, pokroiłam w centymetrowe plastry, z których wydrążyłam gniazda nasienne i obrałam ze skórki.
Każdy plaster maczałam w cieście i układałam na rozgrzanej patelni, wcześniej tylko spryskanej odrobiną rozpuszczonego oleju kokosowego. Smażyłam po dwie minutki na każdą stronę jabłka. Są przepyszne posypane cukrem, choć smażąc trudno nie podjadać :)
*/post zawiera lokowanie produktu - Ballarini Portofino patelnia 24 cm/