października 29, 2016

Jabłka w Cieście Dyniowym


Zapasy dyniowe już dawno zrobiłam, teraz dokupuje po jednej dyni i sobie próbuję, smakuję nowe przepisy. Tu przyda się domowa przyprawa do potraw z dyni, którą możecie przygotować w kilka minut (przepis w linku w liście składników). Moja miłość do dyni zaczęła się w zeszłym roku, u nas w domu nigdy nie jadało się dyni, więc w naturalny sposób nie zwracałam na nią uwagi, ale to się zmieniło do tego stopnia, że pokochałam jej smak, a dania z dynią mogłabym jeść codziennie. Kiedy przeglądałam w internecie galerię zdjęć dyniowych dań moją uwagę przykuły te jabłka, a że przepis pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów Filozofia smaku bez zastanowienia poszłam do kuchni przygotować sobie takie śniadanie, to nic, że była 14 ta :) A placuszki okazały się tak pyszne, że nawet nie wiem kiedy zjadłam je wszystkie, czyli z dwóch jabłek. Albo byłam tak głodna, albo były tak smakowite, albo jedno i drugie :)



Składniki:
  • ok. 100 g (niepełna szklanka) mąki owsianej - ja dodałam troszeczkę więcej bo chciałam gęściejsze ciasto
  • ok. 130 g (pół szklanki) gęstego puree z dyni (u mnie z dyni hokkaido)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do dań z dyni
  • 3-4 słodkie jabłka
  • odrobina oleju do smażenia (u mnie nierafinowany olej kokosowy)

Sposób przygotowania:
Ja zaczęłam od przygotowania mąki owsianej, tu wystarczy mielić płatki owsiane w blenderze na drobniutki suchy proszek.

Jak już miałam mąkę gotową, wszystkie składniki wsypałam do miski i wymieszałam wszystko razem, można zmiksować mikserem lub wymieszać kuchenną rózgą. 

Jabłka umyłam, pokroiłam w centymetrowe plastry, z których wydrążyłam gniazda nasienne i obrałam ze skórki.




Każdy plaster maczałam w cieście i układałam na rozgrzanej patelni, wcześniej tylko spryskanej odrobiną rozpuszczonego oleju kokosowego. Smażyłam po dwie minutki na każdą stronę jabłka. Są przepyszne posypane cukrem, choć smażąc trudno nie podjadać :)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)




*/post zawiera lokowanie produktu - Ballarini Portofino patelnia 24 cm/

2 komentarze:

  1. Jak cudownie to wygląda! :) Zapraszam na swój blog kulinarny. https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię jabłka w cieście, ale w dyniowym jeszcze nie próbowałam:) wyglądają smakowicie!

    OdpowiedzUsuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger